Szövetkezet minden időben

Agro Napló
Az Európai Unió nem szövetkezet-ellenes, sőt, éppen ellenkezőleg – utal riportunkban a csatlakozás előtti, nem éppen barátságos megnyilvánulásokra a horti mezőgazdasági szövetkezet elnöke. Az eddigi húsz esztendőben öt kormány ötféle politikájának tettek eleget. Remélik, hogy a most formálódó, hatodik által nyújtott feltételek között is talpon maradnak.

 

A horti szövetkezet 122 taggal működik, közülük 50 az állandó munkavállaló és 72 a nyugdíjas tag.



- A településnek az előnyére, és a szövetkezetnek a megmaradásának az elősegítésére szolgált az, hogy nagyon jó helyen fekszünk – kezdi Csontos András, a horti mezőgazdasági szövetkezet igazgatóságának elnöke. - Két város között vagyunk, ami munkalehetőséget adott.



A tagság összefogása, a vagyon szét nem hordása, no meg a gazdálkodás eredményessége tette lehetővé hogy társuljunk. A föld-haszonbérletet mindig időben és elfogadható áron kifizettük, ezért a földtulajdonosoknak sem volt érdeke, hogy mással műveltessék, illetve saját maguk nekifogjanak a földjük művelésének.



A szervezeti forma, ha a gazdálkodás eredményes, akkor – véleményem szerint – kevésbé fontos. Az uniós tagságunkkal a szövetkezetek jelentősége is megváltozott. Az Unió nem szövetkezet-ellenes, sőt, arra buzdítja a termelőket, hogy szövetkezzenek, igaz, nem a termelésre, hanem az értékesítésre, beszerzésre. Ilyen esetben a mi nagyságrendünk a beszerzésben és az értékesítésben előnyös. Ennek ellenére, egy gabonaszövetkezetnek a tagjai vagyunk, tehát az értékesítésre, beszerzésre azért mi is – úgymond – szövetkezünk. Az elmúlt húsz évben megértünk öt kormányt, ötféle elképzeléssel. Reméljük, hogy a hatodik esetében is megállja a helyét ez a szövetkezeti forma.



Utoljára 2000 tavaszán volt ennyi belvizes területünk. Közel 500 hektárt nem, vagy csak részben tudunk művelni. Károsodott az őszi kalászosoknak egy része a vízállás miatt, sőt, kipusztulást is okozott a pangó belvíz. Így azután csak mintegy 200 hektárnyit tudtunk elvetni az 1350 hektárból.



Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramban az elmúlt öt évben benne voltunk. Sajnos, a mostani pályázatunk eredménytelennek minősült. Ennek oka, hogy nincs állattenyésztésünk, nem kedvezőtlen adottságú a településünk, nincs KAT-os területünk, a földjeinknek csak a 70 százaléka nitrátérzékeny, illetve nem foglalkoztatunk csökkent munkaképességű, és hátrányos helyzetű személyeket. Ebből kifolyólag a pontozásunk nem érte el azt a ponthatárt, ami alapján bekerülhettünk volna. Ezt nagyon sajnálom, mert éves szinten a bevételünket 60 millió forinttal csökkenti. Igaz, hogy ennek egy részét a program végrehajtása felemésztette volna, de nagyon szerettük volna, hogyha az ötéves, eddig elvégzett munkánk nem veszett volna kárba.



Az elmúlt 2 év folyamán gépberuházásokra is pályáztunk, ezek egy része sikeres volt. Ennek keretében megvalósult egy szárító-beruházásunk, illetve erő- és munkagépeket tudtunk vásárolni.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?