Farmgyakorlat egész másképp

Agro Napló
Sokan kinőttek már az iskolapadból mégsem élték át a cserediák lét szépségeit. A lehetőség azonban még mindig adott. Például egy nemzetközi ökológiai alapú gazdálkodási szervezettel.

 

Az első hallásra indulatszónak ható WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) 1971 óta szervezi a farmer csereprogramban résztvevő országokat és gazdaságokat. A mára mozgalommá fejlődött kezdeményezés alapcélja, hogy az emberek minél többet megtanulhassanak egymástól a biogazdálkodásról és a fenntartható fejlődésről.



A WWOOF-ot Sue Coppard ötlete alapozta meg. Észrevette, hogy sokaknak, bár van földjük gazdálkodni, nincsenek meg a megfelelő ismereteik egy biogazdálkodás vezetéséhez. Emellett sok olyan városlakóval is talákozott, akik érdeklődtek a vidéki élet iránt, de nem volt hol átélniük azt. Bár Sue Coppard falun nőtt fel, Londonban dolgozott egy titkárságon, s egyre jobban hiányzott neki a vidéki élet, így valamilyen módon szeretett volna visszatalálni a gyökereihez. S ezzel nem volt egyedül. Egy újságban hirdetést adott fel, melyben társakat keresett egy egyetemi farm meglátogatásához és ott némi munkához. Az első alkalommal csupán négyen vettek részt a sussex-i Emerson College-ban tartott biodinamikus farmgazdasági bemutatón. A rendezvény híre azonban nagyon gyorsan elterjedt Angliában, és egyre többen követték Coppard példáját, így óhatatlan volt, hogy szervezett formába öntsék az addig hobbinak induló farmgazdálkodási gyakorlatot.



Így hamar kialakult a WWOOF azóta is jól működő rendszere, amely segítségével könnyen egymásra talál a segítséget igénylő gazda és a tanulni vágyó vendég. Ma az internet korában akár percek alatt sikerül partnert találni. A gyakorlatot kereső csak átböngészi a WWOOF szervezetek honlapjait, hogy milyen országokban, milyen munkákra keresnek társakat, de akár az is motiválhatja, hogy milyen új ismereteket kíván szerezni. Ha sikerült döntenie, akkor néhány email váltás után, akár már csomagolhat is, hogy néhány hétre, hónapra új otthonra találjon. Ma már a lehetőségek korlátlanok, ha kedvünk tartja ázsiai bambuszültetvényen is kiköthetünk, de akit a kagylóhalászat vonz, az is taláhat magának fogadó gazdaságot.





A jelentkezéshez az életkoron és a büntetlen előéleten kívül semmilyen kitétel nincs. Mivel semmilyen anyagi juttatás nem jár a munkáért, ezért sem munkavállalási engedély, sem pedig speciális vízum nem szükséges az utazáshoz. A résztvevőknek csupán egy csekély regisztrációs díjat kell fizetniük, amellyel a WWOOF hálózatának fenntartásához járulnak hozzá.



Ugyan senki nem gazdagszik meg a wwoofolásból, az előnyök mégis kölcsönösek az alapítók szándékai szerint. Az önkéntesek segítségéért a biogazdák élelmet és szállást adnak, és ezen túlmenően életre szóló élménnyel, tapasztalattal és baráti kapcsolatokkal is gazdagodhatnak a wwoofolók. No meg megismerhetik egy idegen ország kultúráját és szokásait. Sok esetben persze éppen a házigazdák tanulnak a "cserediáktól". A farmok és tanyák legnagyobb része biogazdálkodást folytat, nélkülözve a műtrágya és vegyszerhasználatot, így az organikus kertészet, biotermékek előállítására helyeződik a hangsúly.



Itthon a WWOOF mozgalom a kezdeti lépéseknél jár, ugyan már sokan utaztak külföldre megismerkedni más gazdaságokkal, itthon alig egy-két farmon fogadtak dolgozni és tanulni vágyó látogatókat. 2009 végétől azonban az önkéntes biogazdálkodás elterjesztését és a cserekapcsolatok felderítését immár szervezet, a WWOOF Magyarország is segíti. Magyarországon eddig tíz gazdaság jelezte, hogy részt vesz a nemzetközi programban. Náluk a legváltozatosabb feladatokra jelentkezhetnek a Woofolók, legyen az tanyafelújítás, sajtkészítés, hagyományos gyümölcsös gondozása vagy akár a gyapjú feldolgozása.



Fehér János

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?