Mindent eláraszt a víz

Agro Napló
A két napja tomboló ítéletidő az ország egész területén hatalmas károkat okoz. Kidőlt fák, árvíz, belvíz, utakon hömpölygő áradat jelzik a károkat.

 

A szűnni nem akarkó esőzés következtében egy nap alatt annyi csapadék hullott le, mint máskor egy hónap alatt. A hatalmas mennyiségű víz következtében az ország számos folyóján és patakján árvízvédelemi készültséget rendeltek el. A mederből kilépő folyók utakat mostak el, lakóházakat döntöttek össze, és több helyen kitelepítésre is sor került a vészhelyzet miatt.

 



Észak-Magyarország

A Felső-Tisza szinte összes mellékfolyója árad. Edelénynél a település belvárosában átvezető hídról már szinte érinteni lehetne a folyót, akkora a vízszint. A borsodi kisvárosban a belvízzel és a kisebb patakokkal küzdenek jelenleg, emellett megkezdték a homokzsákolást is, hogy a Bódva mentén egy esetleges töltésmagasításnál készenlétben legyenek. A megáradt Bódva több helyen a vasúti töltést is áztatja ezért korlátozták a vonatközlekedést az Edelény-Tornanádaska szakaszon. Szalonnánál vízben állnak a településről kivezető út mentén lévő házak, épp azok, amelyekből áprilisban is ki kellett költözni.



Tornaszentandrást és a vele szomszédos zsákfalut, Tornabarakonyt a Bódva árvize ismét elzárta. Vélhetően hétfőn - a bejáró dolgozókat, diákokat - a falugondnoki autóval szállítják majd, ugyanis a magasabb járművek át tudnak hajtani óvatosan a vizen. Cölöpökkel jelölték ki az út vonalát - fűzte hozzá. A kenyeret és az alapvető élelmiszereket traktorral vitték a községbe, vélhetően hétfőn is erre számíthatnak az itt élők.



Molnár Attila, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek arról számolt be, hogy azokon a területeken, ahol a karsztvizeket elérte a csapadék, "ott már zacskós vizet osztanak, mert nem ivóvíz minőségű a csapból folyó víz".



A vízátfolyások és a földcsuszamlások miatt sok utat le kellett zárni, több település megközelítése így szinte lehetetlenné vált. Nem lehet közlekedni a 3-as számú főutat Halmajjal összekötő úton, a Putnok-Borsodbóta közötti úton, a Pálházát Kishutával összekötő úton.Ugyancsak járhatatlan a a 23-as számú út egy része rézsűcsúszás miatt, Recsk belterületén pedig a 24-es út, miként a 3-as számú főút az államhatár térségében. Továbbra sem lehet személyautóval behajtani Varbóra, és lezárták a 26-os utat Sajókazával összekötő utat. A Bódva áradása miatt pedig lezárták a 26-os és 29-es utat Komjáti felől, ezért Bódvalenke csak Hídvégardó felől közelíthető meg.



Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Heves megyei Adás és Vámosgyörk között. Ugyancsak járhatatlan személyautóval a sajógalgóci bekötő út, miként a Vadna és a hosszúrévi Sajó-híd közötti útszakasz, illetve Detk belterületén egy út. Szintén vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni Sajószentpéter belterületén a 26-os út egy szakaszán, az autósokat Múcsony felé terelik. Rézsűcsúszás miatt Felsőgagy és Krasznokvajda között is lezárták az utat.





A Dunántúlon a szél is pusztított



A Balaton déli részén tövestül csavarta ki a fákat az orkánerejű szél. Tegnap hajnalban Balatonboglárnál egy kidőlő fa leszakította a vasúti vezetéket, ez komoly fennakadásokat okozott a déli parton a vonatközlekedésben. A kidőlő fák több villanyvezetéket is leszakítottak, így több településen áram nélkül maradak a lakosok. A javítási munkálatokat megnehezíti a felázott talaj is.



A jelentős mennyiségű csapadék miatt első fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Kis-Balaton térségében. A védekezés érinti a Zala folyó bal és jobb partját, a Kis-Balaton déli részét, valamint a keszthelyi-hévízi öblözet területét.



Móron átszakadt a halastórendszer két alsó völgyzáró gátja, a kiömlő víz miatt le kellett zárni a 81-es főutat Bodajknál. Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalata szerint az úton mintegy 15-20 centiméter magasan, nagy sebességgel áthömpölygő áradat nagy területen elöntötte a környező földeket.



A megnövekedett vízszint a Velencei-tónál is gondokat okozott, azt folyamatosan apasztják. Percenként 800 liter vizet eresztenek le a tóból.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?