Orosz baromfitenyésztési állategészségügyi kongresszus

Agro Napló
Moszkvában lezajlott a hatodik Nemzetközi Állategészségügyi Kongresszus baromfitenyésztés témában. A Kongresszust az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériuma, az OF Állategészségügyi és Növényegészségügyi Felügyelete (Rosszelhoznadzor), az Orosz Állategészségügyi Készítmények és Takarmányadalékok Szövetsége, és az Orosz Baromfitenyésztők Szövetsége rendezte.

 

Az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat képviselői megosztották egymással a baromfitermelés problémáit, fejlesztésének perspektíváit. A megnyitót Alexander Csernogorov, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese tartotta, a résztvevőket köszöntötte még Galina Bobiljeva, a Roszptyiceszojuz (Orosz Baromfitenyésztők szövetsége) vezérigazgatója.



A Kongresszus keretében kerekasztal beszélgetések is megszervezésre kerültek ismert tudósok, gyakorlati állategészségügyi szakemberek részvételével fertőző patológiai és nem fertőző baromfibetegségekről. A rendezvény ideje alatt „Veterinarija” elnevezésű szakmai kiállítás keretében láthatók voltak az állatgyógyszerek, berendezések, tápok és azok adalékanyagai.



Összesen közel negyven felszólalás hangzott el (a szervezőbizottság a lényegesebb előadásokról összesített anyagot készít). A felszólalások közül érdemes kiemelni Galina Bobiljeva felszólalásának lényegét.



Az ágazat óriási fejlődés korszakát éli, az elmúlt évek termelésnövekedése stabil 10-15%-ot mutat. A baromfihús aránya az összes húsfogyasztásban eléri a 40%-ot, ami hatalmas lépés az 1990-es 15%-hoz képest.



A baromfiágazat tervei között szerepel, hogy 2012-re elérik a 3,2 millió tonnás termelést, tojásból pedig a 47 milliárd db.-ot (ez 3,6 milliárddal több a 2009-es évihez képest.) A saját termelés felfutásának köszönhetően egyáltalán nem képződött hiány a piacon az amerikai baromfi behozatal tilalom (klór-vita) miatt. A Kongresszuson újra felkérte a kormányt, hogy a már korábban kérelmezett importkvóta-csökkentést hagyja jóvá. Ez 2010-re 608 ezer tonnás, 2011-re 416 és 2012-re 220 ezer tonna behozatalt jelentene baromfiból.



Bobiljeva nem titkolta, hogy a komoly eredmények mellett még nem kevés probléma is van az ágazatban. Így jelentős az elmaradás a tenyészállatok kérdésében, gyengén fejlett a takarmánygyártás, valamint az állatgyógyászati készítmények fejlesztése és gyártása. Ugyancsak gond van a baromfitelepek műszaki ellátottsága területén, és a vámtarifa politika sincs jó előre kigondolva. A legnagyobb gondot a termelés önköltsége jelenti, ami nem ad lehetőséget az árcsökkentésre továbbra is teret adva az importnak.





Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?