Rendelet az erdészeti szakszemélyzetről, illetve az erdészeti-gép támogatás változásáról

Agro Napló
Megjelent - kihirdetés utáni 15 napos hatálybalépéssel - a 71/2010. (V. 13.) FVM rendelet az erdészeti szakszemélyzet és a jogosult erdészeti szakszemélyzet nyilvántartásba vételének és nyilvántartásból való törlésének, továbbképzésének, szolgálati tevékenységének részletes szabályairól, valamint az erdészeti hatósági és igazgatási feladatokat ellátó személyek szolgálati tevékenységének egyes szabályairól.

 

I.



Tartalmazza mindazt, amit a címe leír. A dolog lényege, hogy az új Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) megszűntette az éves erdőtervei engedélyeztetést azzal, hogy a 10 éves erdőterv keretein belül a szakszemélyzet veszi át ennek szakmai és döntési terhét. E nagyobb felelősségüknek megfelelően a szakszemélyzetről nyilvántartást vezetnek, melyhez megfelelő szakképzettséget kell felmutatniuk, valamint kötelezően hatósági továbbképzésen kell részt venniük az erdőgazdálkodással összefüggő jogszabályok általános ismeretéről, valamint változásaik követéséről.

A rendelet megkülönböztet szakszemélyzetet és legalább két éves gyakorlattal rendelkező jogosult szakszemélyzetet.

Súlyos szakmai hiba esetén a jogosult szakszemélyzetet egy évre törölhetik a nyilvántartásból. Enyhébb hibák esetén a szakszemélyzet (beleértve a jogosultakat is) írásbeli figyelmeztetést kaphat.

A rendelet szabályozza az egyenruha és a jelvények viselését.

A szakszemélyzet nyilvántartásba vételekor esküt tesz, amiről a hatóság tanúsítványt állít ki.

A rendelet az Erdőtörvény 112. §-a (2) bekezdésének 17. és 21. pontjaiban kapott felhatalmazás alapján áll. Az utóbbi pont az erdészeti szolgálati szabályzat kiadására adott felhatalmazást. Ennek ellenére ez a kifejezés nem szerepel e megjelent rendeletben, mert a régi terjedelmes szolgálati szabályzat tartalma kiürült, abból lényegében az egyenruhára és a jelvényviselésre vonatkozó szabályok maradtak, de ezekért önálló szabályzat nem készült, sőt a tervezeti változatokhoz képest még a "szolgálati szabályzat" kifejezés is eltűnt a rendelet címéből és tartalmából is.

Az erdészeti érdekképviseletek véleményező és egyeztető munkájával sikerült elérni, hogy a hatósági továbbképzésért a hatóság ne számítson fel díjat, valamint a részvételi kötelezettségen túl ne legyen még beszámolási (vizsga) kötelezettség is. A szakszemélyzet névjegyzékből törlésének lehetőségét sikerült csak a valóban súlyos vétkek körére szűkíteni, valamint időtartamát - az ennél hosszabbra is tervezetthez képest - legfeljebb egy évre csökkenteni. Erős kívánság volt ugyanakkor, hogy ne csak a hatósági, hanem az általános szakmai továbbképzés szabályozása, de legalább arra utalás is szerepeljen a rendeletben, valamint ne csak a szakszemélyzet, de az erdőfelügyelők továbbképzéséről is rendelkezzen a jogszabály. E gondolatok azonban végül ide nem kerültek be, azzal, hogy ezt más jogszabályban és módon lehet megoldani.

A rendelet szövege ma reggeltől hozzáférhető az FVM honlapjának jogszabályokat ismertető aloldalán, illetve megjelent a május 13-i 78. Magyar Közlönyben a 17017. oldaltól kezdődően.





II.



Szintén ma reggeltől látható az FVM honlapján a 69/2010. (V. 13.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet módosításáról.

A változás lényege, hogy míg a korábbi rendelet alapján nem csak erdőgazdálkodók pályázhattak erre a forrásra, addig a mostani változtatás pontosan körülírja, hogy csak erdőgazdálkodó veheti ezt igénybe a továbbiakban. Továbbá legalább 50 ha-on kell erdőgazdálkodjon és erdőgazdálkodói bejegyzésének legalább 2 évesnek kell lennie.

A mezőgazdasági kerekes traktorok támogatása esetében további területi korlát: 60 kW-ig ha 50-400 ha közötti, 140 kW-ig ha 400-800 ha közötti, 140 kW fölött, ha 800 ha fölötti erdőterületen működik az erdőgazdálkodó. Sőt ugyanezen terület kategóriák esetén a megengedett legnagyobb támogatás 38.550, 77.000 és 115.000 Eurónak megfelelő Ft.

A változás - melyet a MEGOSZ kezdeményezett - lényege tehát az volt, hogy az erdőgazdálkodóknak szánt támogatás valóban csak hozzájuk juthasson el.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet megjelent a május 13-i 77. Magyar közlönyben a 16899. oldaltól kezdődően.



A kivonatot készítette: Mőcsényi Miklós



Forrás:

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?