A biogáz akadályfutása

Agro Napló
Biodízel, bioetanol, biogáz, ezek a slágertémái napjainkban a megújuló energiaféléknek. Az Európai Unió szerint Magyarországon növelni kellene a zöldenergiák arányát. Számos üzemhez nyújtottak támogatást az utóbbi években, ám hazánkban mégis gyerekcipőben jár az iparág – hangzott el egy kecskeméti konferencián.

 

Hogy ne legyen szerencselovagok terepe a bioenergia-előállítás, szükség lenne arra, hogy a kormányban gazdája legyen ennek a területnek. Így ki lehetne szűrni azokat a pályázókat, akik nem a sikerre, hanem az elnyerhető támogatásra hajtanak. Bár Magyarország rengeteg úgynevezett biomasszával rendelkezik, az ágazat sikeréhez még sok akadályt kell leküzdeni.



- Több probléma is van – magyarázza Olajos Péter EU környezetpolitikai szakértő. - Egyrészt az, hogy milyen biogáz alapanyagokat tudnak hasznosítani, egyáltalán mit enged meg a jogszabály. Másrészt állami ráhatás kellene a piaci szereplőkre, hogy biztosítani lehessen az olcsó nyersanyagot a biogáz-üzemek számára. Ezeken kívül a támogatással is gond van. Ma ugyanis a támogatások 70 százalékát elviszik a földgáz alapú gázmotoros erőművek, és a megújuló energiára alig marad valami. Ezeket a belső arányokat át kell alakítania ahhoz, hogy valóban rentábilis legyen, vagy 6-8-10 éven belül megtérüljön egy biogáz beruházás. Azt hiszem, hogy Magyarország ki tudja használni meglévő potenciáit. Egy dolgot azonban meg kell oldanunk, hogy a megtermelt biogázt be tudjuk táplálni a gázhálózatba. Ennek jogi akadálya nincs, mégsem jött létre egyetlen projekt sem. Az pedig őrület, hogy a biogázt nem gázként tároljuk, hanem mindenki villamos áramot, meg hőt akar vele termelni, mondjuk nyáron, amikor egyébként is meleg van. Tehát az tudná ennek a szektornak a lehetőségeit megnyitni, hogyha a biogázt be tudnánk táplálni - mint Németországban vagy Hollandiában - a földgázvezetékbe. Hisz mind a kettő metán. S akkor a betárolt biogázzal ki tudnánk váltani az orosz földgáz egy részét.



A szakemberek szerint politikai szándék kérdése, hogy a megújuló energia mekkora hangsúlyt kap. A biogáz-előállítás nem a takarmány- vagy az élelmiszer-termeléstől veszi el az alapanyagot, mint a biodízel- vagy a bioetanol-gyártás, hanem éppen az itt keletkező mellékterméket hasznosítja, csökkentve a környezeti terhelést.





Krizsán József, a szolnoki főiskola fejlesztési és innovációs rektorhelyettese szerint az ökológiai egyensúly gyakorlatilag felborult.



- Egy régi parasztgazda minden mellékterméket behordott, s valamilyen módon hasznosította. Részben eltüzelte, a hamuja visszakerült a trágyákba, és a tápanyag-visszapótlásnál hasznosult. Ez az egyensúly gyakorlatilag már 50 éve felborult.



Szerintem komplex módon kell a problémát kezelni. Olyan rendszereket kell kialakítani, amelyek egy-egy kistérségben komplex módon kezelik a szennyvízből, a települések zöld hulladékaiból nyerhető energiát. Például az útpadkák kaszálásával nem csak alapanyagot nyerünk, hanem az emberek pollenallergiás gondjain is segítünk. S ebben a rendszerben a biogáz a kulcselem, hiszen a jelenleg hasznosítatlan alapanyagok a szennyvíztisztító, a szeméttelep és egyéb helyek helyett a biogáz üzemben kötnének ki.



A biogáz előállítása nemcsak környezetvédelmi kérdés. Segítségével olyan mezőgazdasági területek hasznosítására is mód nyílik, ahol gazdasági haszonnövényeket már nem, energianövényeket viszont megéri termeszteni.

 



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?