Felhőszakadás, özönvízszerű esőzés Somogyban is

Agro Napló
Május 13-án délután Somogy megye több kistérségében, többek között Siófok és Tab vonzáskörzetében felhőszakadás, özönvízszerű esőzés, valamint lokális (helyi) jégverés károsította a szántóföldi és a kertészeti kultúrákat. Siófok környékén rövid idő alatt a mintegy 100 mm csapadék hullott. Másutt például Somogyszil külterületén fél óra alatt 55 mm esőt regisztráltak a gazdák.

 

Az elmúlt hét végén a helyzet jelentős mértékben súlyosbodott. A megye minden területére kiterjedően folyamatos, szinte megszakítás nélküli esőzés vált jellemzővé, amelyhez gyakorta orkán erejű szélviharok is párosultak. A lehullott csapadék mennyisége 48 óra alatt 80-130 mm között változott. Néhány település vonzáskörzetében mint például Somogyacsán megközelítette a 150 mm-t is, ami a májusi sok éves egész havi csapadék mennyiségnek a kétszerese.



A felhőszakadás és az özönvízszerű esőzés következményeként a vízelvezető árkok teljes egészében megteltek, a mélyfekvésű területeken nagy kiterjedésű vízborítottság (belvíz) alakult ki. A domboldalakról jelentős mennyiségű termőföldet, vele együtt vetett növényeket mosott le az esővíz.





A viharos erejű szél, az erózió valamint a korábbi jégkár okozta veszteségek felmérését – a lehetőségekhez képest - a termelők jelenleg folyamatosan végzik.



Annyi azonban bizonyos, hogy sok helyen a tavaszi vetésű növények olyan mértékben károsodtak, hogy azok újra vetése elkerülhetetlen, amely többletköltséget okoz. (Ennek kompenzálására jelenleg nincs jogszabályi lehetőség.)



Emellett az őszi, mintegy 72 ezer hektáron termesztett kalászos gabona növény állomány egyes területeken a vihar következményeként változó mértékben megdőlt és íly módon várhatóan számottevő káreseménnyel számolhatnak a termelők.– tájékoztatott Varga Gábor a Somogy Megyei MgSzH főigazgatója



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?