Milliárdos károkat okozott a vihar az agráriumban

Agro Napló
Pontos adatok még nincsenek, de biztosan több milliárdos kárt okozott a hétvégi esőzés és vihar az ország mezőgazdaságában. A Magyar Agrárkamara az ország több megyéjében is felmérte, mi a helyzet a csapadékkal, jégveréssel, belvízborítottsággal és a viharkárral.

 

Baranyában a földek körülbelül egyharmadát víz borította hétfőn délelőtt, de ez abban az esetben okoz súlyosabb károkat, amennyiben 3-4 nap alatt nem vonul el a belvíz. E megyében a szél okozta kár nem volt akkora, mint a Bakonyban, de a földekre nem tudnak rámenni a hétvégén leesett 100 mm-re becsült csapadék miatt.



Békésben nem volt jellemző a viharkár. Ebben az évben eddig 300 mm csapadék hullott, a múlt héten 40-50 mm. Gond, hogy igen nagy területeken nem tudják végezni a talaj- illetve, a növényvédelmi munkákat. Mivel lehetetlen a földeket megközelíteni, a tavaszi vetésű növények nagyjából negyedét még el sem vetették.



Borsod-Abaúj-Zemplénben 3 nap alatt 100mm csapadék hullott, igen kritikus a helyzet, mely pillanatról pillanatra változik. Itt az árvizek és vízátfolyások miatt mindenfelé útlezárások vannak, nemrég gátszakadás volt Sajószentpéter közelében. Igen nagy területeket borít belvíz, ami késleltetheti az AKG kérelmek benyújtását és a területmérést is.



Csongrádban áll a víz a táblák 20%-án, a hétvégén 40-120mm csapadék hullott, ezért akadozik a hibridkukorica vetése, az orkán erejű szél hatására a gabonák fekszenek.



Fejér megyében a mélyebb fekvésű legelők szinte egytől egyig víz alatt állnak. A hétvégén a megyében 66-100 mm csapadék hullott. Dunaújváros közelében jégverést is jelentettek, mely kb. egy 2km-es sávban tarolt.

Győr-Moson-Sopronban a hétvégén kb. 90mm csapadék hullott, minden kisebb vízfolyás árad, a repcén és a gabonákon áll a víz. Mentik a menthetőt: gőzerővel dolgoznak a táblák vízelvezetésén. Óriási gond – és ez országszerte igaz, – hogy az éppen kikelt kukoricákat teljesen elverte a vihar, az őszi szárazság miatt alig kikelt repcét beszántották a gazdák és most a vihar a 2. vetést is megtizedelte, a kárfelmérés folyamatban van.



Hajdú-Bihar megyében a tavaszi vetésű növények 2/3-át sikerült ez idáig elvetni, ugyancsak az átáztatott földek hátráltatták a munkát eddig is. A hétvégén kb. 90mm csapadék hullott, ami miatt a Hortobágy csatorna megtelt és visszafelé kezd folyni a víz. Súlyos kár mutatkozik a megdőlt lucernában is, amit így nem tudnak betakarítani és hamarosan rothadásnak indulhat. A gabonatáblákat még nem érte helyrehozhatatlan kár.





Jász-Nagykun-Szolnokban az árpa felét, a búza 1/3-át döntötte le a viharos erejű szél. A tél vége óta belvízzel küzdő megyében eddig a tavaszi vetésű növényeknek csak kb. felét sikerült elvetni. A múlt héten 60mm csapadék hullott, a vízmentesítési és elvezetési munkálatok gőzerővel folynak, de még így is legalább egy hét kell, mire a földekre rá lehet menni.



Komárom-Esztergom megyébe a hétvégén kb. 100mm csapadék hullott. Katasztrofálisan kelt a napraforgó, amit nem szántottak ki, ott az átlagos hektáronkénti tőszám nem haladja meg a 30 000-et, de amit újra vetettek, annak egy részét most belvíz borítja. A repcét és a gabonákat is földre döntötte a vihar, s mivel a dűlőutak járhatatlanok, a károk felmérése még meg sem kezdődhetett.



Nógrádban 24 óra alatt kb. 110mm csapadék hullott, ennek következményeképpen rengeteg terület fekszik belvíz alatt, illetve a folyók által elárasztva.



Somogy megyében Siófok környékén 4 nap alatt kb. 100mm csapadék hullott. A dombság völgyeiben áll a víz, a dombokról pedig számottevő mennyiségű termőtalajt mosott le, illetve nagy árkokat vájt az özönvíz. A vihar megtépázta a gyümölcs és szőlő ültetvényeket, de itt nem tragikus a helyzet; a gabonánál pedig akkor lesz nagy probléma, ha nem tudják a gazdák időben elkezdeni a gombák elleni védekezést;



Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében májusban 140mm csapadék hullott, ebből 75mm az utolsó két napban, de április folyamán is 95mm csapadék esett. Rengeteg a csapadékos tavasz következtében a vetetlen terület, s a mélyebben fekvő területeken itt is áll a víz.



Tolnában jóval nagyobb a belvízborítottság, mint februárban, péntektől 100mm csapadék hullott, néhány helyen fekszik a gabona, de a helyzet nem tragikus.



Vas megyében nincs probléma a belvízzel, de a repcét és a tritikálét megdöntötte az orkán erejű szél, a kárt megítélni egyelőre nehéz.



Veszprémben helyenként rengeteg eső esett, két nap alatt akár a 80-130 mm-t is elérte. Ráadásul 120-140 km/h-s sebességű orkán tombolt. Ez károsította a szőlők friss, még nem fásodott vesszőit, a gyümölcsfákat, elfektette a legtöbb árpát, néhol a búzát is, megtépázta a repcét. A mezőgazdasági utak egy része járhatatlan a vízmosások miatt. Az első kaszálású széna is oda van.





A következő napokban, hetekben a hétvégi vihar és vízkár hatásai megtöbbszöröződhetnek attól függően, hogy a gazdálkodók képesek lesznek, vagy sem időben a földekre hajtani gépeikkel, s elvégezhetik-e a szükséges növényvédelmi beavatkozásokat – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Ha nem sikerül időben lépni, akkor például a gabonákban számottevő lehet a gombás megbetegedés – rozsdásodások, fuzárium-fertőzések indulhatnak el –, a szőlőkben, gyümölcsösökben a gally- és vesszőtöréseket kell helyretenni, illetve permetezni. Mindez többletkiadást jelent a gazdálkodóknak. Ahogy az is, hogy akad sok tízezer hektár, ahol az idén már másodszor semmisül meg a vetés.





Az országban több mint 150 ezer hektárt boríthat belvíz, melynek fele szántó. A vízborítás egy része biztosan pusztító lesz, ugyanis a környékbeli folyók, csatornák telítettek, így szinte lehetetlen a földekről levezetni a fölösleget.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?