Emelkedik a kukorica ára Kínában

Agro Napló
A többhetes kukoricaár-emelkedést követően a kormány közleményt tett közzé honlapján, melyben ígéretet tett az áremelkedés megfékezésére. Januártól május 18-ig, tegnapig a kukorica szeptemberi szállításának ára több mint 6%-kal emelkedett, és elérte az 1951 yuanos tonnánkénti árat (285,7 USD).

 

Zeng Liying, az Állami Gabonahivatal elnökhelyettese felkérte a kormányt, hogy az nyissa meg a tartalékraktárakat, hogy ezzel is csökkentsék a nyomást a gabona árán. Zeng elmondta, hogy az áremelkedés hátterében a dél-kínai szárazság, és a vetési időszakot érintő rossz időjárás húzódik meg, mely várhatóan befolyásolni fogja az idei termés mennyiségét is. Zeng kiemelte, hogy a nemzeti és helyi gabonatartalékok bőven elegendőek a jelenlegi hiány pótlására.



Zhao Keshan, a Jinpeng Futures elemzője egyetértett Zeng-gel, hozzátéve, hogy az áremelkedésben az a spekuláció is szerepet játszott, melyet különböző médiák keltettek beszámolóikkal. „ Az állami tartalékok kukoricából olyan mértékűek, hogy a kormány beavatkozásával rövid idő alatt kontrollálni tudja a helyzetet”- mondta Zhao.



Ám az állami tulajdonban levő China National Cereal, Oil and Foodstuffs Company (COFCO), mely az ország legnagyobb élelmiszer-feldolgozó, gyártó és kereskedő cége már elkezdte az amerikai kukorica kínai importját. Mivel a kukorica importvámja magas, így az Egyesült Államokból elinduló 1126 yuanos (164,89 USD) árú kukorica Kínába érve már 1,962 yuan (287.31 USD).



Az USA Gabonahivatala szerint a COFCO az elmúlt három hét alatt 825,000 és 900,000 tonna közötti mennyiségű kukoricát vásárolt fel az Egyesült Államokban, eddig azonban a cég honlapján nem jelent meg állásfoglalás az ügyben és a Global Times megkeresésére sem érkezett válasz a cégtől.



A COFCO könnyen össztűz alá kerülhet az USA-ból importált kukorica miatt, mivel köztudott, hogy az Egyesült Államokból származó kukorica szinte teljes egészében génmódosított, és az idei parlamenti ülésszak alatt több mint kétszáz képviselő aláírásával javaslatot nyújtottak be a kormányhoz, hogy tiltsák meg a génmódosított élelmiszerek forgalmazását. Erre azután került sor, hogy több szupermarket hálózatban is találtak jelöletlen génmódosított terméket. 





Bíró István

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?