Orosz agrárszervezetek

Agro Napló
Oroszországban létrehozták a Marhahústermelők Szövetségét. Alexander Beljajev, az OF mezőgazdasági miniszterhelyettese nemrég Lipeck megyében járt az orosz húsirányzatú szarvasmarha tenyésztés fejlesztésének konferenciáján.

 

Az értekezlet Lipeck megye Hlevenszkoje járásában zajlott le, itt is és a megye más területein is komoly marhahús termelési projektekbe kezdtek a Roszagrolízing aktív támogatásával. Tekintettel arra, hogy a megye az egyik legkiemelkedőbb eredményeket érte el a húsirányzatú marhatenyésztésben, a tárca ide összpontosította erejét ezen alágazat fejlesztése terén. A cél, hogy hamarosan elérjék a 6000 tonnás termelést, ami az amúgy sajnos átlagban nagyon alacsony marhahústermeléshez képest különösen kiemelkedő lesz. Ezen az összejövetelen a jelenlévők elhatározták, hogy létrehozzák a Roszprog-ot, vagyis az Orosz Marhahústermelők Szövetségét (Rosszijszkij Szojuz Proizvoditelej Govjagyini). A jelen lévő megyei adminisztráció vezetője, Oleg Koroljev nagyra értékelte a kezdeményezést, és maximális támogatásáról biztosította a szövetséget.



Az orosz agrártársadalom az idei évben több szervezetet is kész létrehozni. Ezek közé sorolható a fent említett Orosz Marhahústermelők Szövetsége, és a nemrégiben létrehozott Szibériai Agroholding vezetője, Pavel Szkurihin nevével fémjelzett Orosz Gabonatermelők Nemzeti Szövetsége is. Most egy új szervezet, a „Szelszkaja Rosszija”, vagyis a falusi Oroszország elnevezésű társadalmi szervezet megalapítását tűzte ki célul az agráriumban dolgozók egy csoportja. A szervezőbizottság elnöke az a Szergej Sugajev lett, aki korábban a „Krisztyianszkij Front”, a paraszt front társadalmi szervezet vezetője volt. Sugajev meggyőződése, hogy teljességgel hiányzik egy egységes mezőgazdasági lobbi erő Oroszországban. Szavai szerint a mezőgazdaság az elmúlt évszázadban nemcsak a politikából lett kiszorítva, de a gazdaság „hátsóudvarába” száműzték. Az egyelőre csak társadalmi szervezetként létrejövő tömörülés kis idő elteltével politikai párttá is átalakulhat. Igaz, korábban (1993-tól) működött politikai formátum az OF-ben „Az Oroszország Agrárpártja” néven, de 2009. január 21-én megszűnt önálló párt lenni, és beleolvadt a Jegyinaja Rosszijába, vagyis az Egységes Oroszország pártba.





Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?