Wen Jiabao - Köhler találkozó

Agro Napló
A kínai miniszterelnök, Wen Jiabao kedden találkozott a német elnökkel, Horst Köhlerrel, akinek elmondta, hogy Angela Merkel kancellár júliusi kínai látogatása új mérföldkövet fog jelenteni a kínai-német gazdasági kapcsolatok elmélyítése területén. Hozzátette, reméli, hogy a két ország közötti együttműködés konkrét formáinak is mielőbb eredménye mutatkozik.

 



Wen kedden kora délután találkozott a német államelnökkel, akinek kíséretében jelen voltak a legnagyobb német vállalatok képviselői is. Wen kifejtette, hogy Németország és Kína mint a világ legnagyobb termelő és kereskedő országainak egyikei, aktív szerepet kell hogy játszanak a globális pénzügyi válság mielőbbi leküzdésében. A világgazdaság lassan kezd kilábalni a válságból, mely Európában is lelassította a gazdasági növekedést. Hozzáfűzte, a jelenlegi krízis sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt annak kezdetén gondolni lehetett.



Wen hozzátette, hogy Kína és Németország között egyetértés van a fő nemzetközi kérdéseket illetően, és ígéretes jövő mutatkozik az együttműködésre az energetika, a kultúra, a gazdaság, a kereskedelem területén, csakúgy, mint a tudományos és technológiai kapcsolatok terén.



A német államelnök egyetértett Wen-nel a nemzetközi gazdasági helyzet megítélésében, és elismerő szavakkal méltatta Kína fellépését a válsággal szemben, mondván: „Kína a válság ellenére megtartotta stabilitását, és relatíve gyorsan kilábalt a válságból, masszív növekedést mutatva, és aktívan kivéve részét a nemzetközi együttműködésből.” Köhler elmondta, hogy Németország szeretné bővíteni kapcsolatait Kínával, és egyeztetni kíván vele minden globális kérdésben.





Bíró István

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?