Új fejlesztésű mezőgazdasági gépek Lengyeltótiból

Agro Napló
Magyar mérnökök által tervezett, új fejlesztésű mezőgazdasági gépeket mutattak be a lengyeltóti székhelyű Ferro Flex Kft. szakemberei. A második alkalommal megrendezett szakmai találkozóra az ország minden részéből több mint 350 érdeklődő érkezett.

 



A gazdák közül is sokan érdeklődtek a hazai fejlesztésű mezőgazdasági gépek iránt, melyeket működés közben ismerhettek meg a bemutatón. A traktorra szerelhető homlokrakodók, valamint az önjáró rakodógépek mellett most vadonatúj tandem pótkocsikkal rukkolt elő a magyar gyár.



- Ez tulajdonképpen mind a gazdák ötlete – mutat körbe Benke László, a cég kereskedelmi igazgatója. - Folyamatos kapcsolatban vagyunk velük, ők adják nekünk az ötletet. Például, hogy milyen mezőgazdasági gépeket hiányolnak, miből van hiánycikk. Mi akkor ezt igyekszünk megvalósítani, velük együtt kipróbálni.





A gazdák közül voltak, akik konkrét elképzeléssel érkeztek a gépbemutatóra. A Zala megyei Szentpéterúrról Pálfi László is a hazai gyártású gépeket választotta. A válság ellenére tavaly nagy beruházásba fogott.



- A gépipari fejlesztéseim évenként változók. Tavaly eléggé neki rugaszkodtam, nettóban 30 millió fölött volt az a fejlesztés, amit be kellett a gazdaságomba invesztálni. A fejlesztések eredményeként kevesebb idő alatt, kevesebb energiával végzek a munkáimmal. Most már ilyen nagyobb volumenű beruházásom nem lesz, csak kisebbek. A következő években e fejlesztések árát kell kitermelnem, komoly hiteleket vettem fel, amit ki kell fizetnem.



A magyar mezőgazdaság gépesítés terén még mindig elmarad a nyugat-európai országokhoz képest. A somogyi gazdák közül azonban sokan osztják azt a véleményt, hogy a fejlesztés viszonylag gyorsan megtérül. Közéjük tartozik a lengyeltóti Légrádi Miklós.



- Érdemes az embereknek átgondolni, hogy hogyan tudnak megtakarítást elérni ebben a nehéz helyzetben, amikor a gázolaj ára már 300 forint fölött van. Ezekkel a korszerű eszközökkel tulajdonképpen egy menetben el lehet végezni a műveletet. Ezzel egyrészt kíméljük az élővilágot, a talajt, másrészt olcsóbb lesz az egész tevékenység.



Megújulás, innováció és előremenekülés a válságból. A lengyeltóti gyártók ezt a stratégiát választották 2010 tavaszán.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?