Igazolni kell a jogszerű földhasználatot

Agro Napló
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a következő napokban postázza adatkérő levelét azoknak a gazdálkodóknak, akiknél a jogszerű földhasználat még igazolásra szorul.

 

Egyes gazdálkodók újabb hivatalos levélre számíthatnak azt MVH-tól, amelyben arra kéri őket a hivatal, hogy igazolják, milyen jogalap szerint használják bizonyos földterületeiket, amelyekre 2009-ben támogatást igényeltek.



Ez a vizsgálat két ügyfélcsoportra terjedt ki és azokat a fizikai blokkokat érinti, amelyeknek nem igényelték le teljes mértékben a támogatható területét (ún. aluligényelt blokkok):



1. Azokra a földterületekre, amelyekre a korábbi években nem nyújtottak be támogatási igényt.

2. A többszörös igénylésekre, amikor több gazdálkodó ugyanarra a földrészletre jelentette be igénylését, itt is természetesen csak az aluligényelt blokkok esetében.





Mindkét ügycsoportnál a vizsgálat kizárólag azokban az esetekben kerül lefolytatásra, ahol a hiteles földhasználati nyilvántartás alapján nem volt egyértelműen megállapítható, kinek van joga a kérdéses területet hasznosítani. Az adatkérés azokra a földterületekre természetesen nem vonatkozik, amelyek esetében a jogosult terület az adategyeztetési eljárás vagy helyszíni ellenőrzés során korábban már tisztázásra került. Ezzel az eljárással az ügyfelek újabb lehetőséget kapnak arra, hogy a hiteles földhasználati nyilvántartás alapján tisztázzák az általuk igényelt, a fenti két kategória egyikébe eső területek használatának jogosságát.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?