Jelentse be a vis maior-t!

Agro Napló
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja azon gazdálkodók figyelmét, akiknél a 2010-es egységes kérelemben megjelölt területen vis maior esemény történt (pl. belvíz, árvíz), vis maior bejelentést kell tenniük.

 

Tekintettel az ország egyes területein jelentős nagyságú mezőgazdasági területet érintő árvízre, illetve belvízre, kiemelkedően fontos a vis maior bejelentése, ugyanis kizárólag a megalapozott és az MVH által elfogadott vis maior bejelentés alapján, az érintett ügyfeleket mentesíteni lehet az egyes jogcímekhez kapcsolódó kötelezettségek be nem tartásából fakadó szankciók, illetve levonások alól.



Amennyiben a tervezett tavaszi vetésű kultúra elvetésére nincs lehetőség vagy az őszi vetésű kultúra a vízborítás miatt kipusztul, javasolható az érintett terület hasznosítási kódját a vis maior bejelentésére szolgáló felületen „Pihentetett terület”-re (PIH01) változtatni.



• A SAPS támogatás pihentetett területre elutasított vis maior kérelem esetén is kifizetésre kerül, hiszen a támogatásnak nem feltétele egy adott növénykultúra, az a megfelelő kultúrállapotban tartott (tehát pl. nem gyomos) területre is kifizethető.

• AKG jogcím esetében azonban a „Pihentetett terület” hasznosítási kódra kifizetés kizárólag csak elfogadott, azaz indokolt vis maior esetén lehetséges.



Az elfogadott vis maior igazolás abban az esetben is lehetőséget biztosít a támogatás teljes összegű kifizetésére, ha az ügyfél a Kölcsönös Megfeleltetés, ezen belül például a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásait (pl. gyommentesség biztosítása) a vis maior esemény miatt nem tudja betartani (ez az árvízzel, avagy belvízzel érintett pihentetett területen is szükséges!).





Vis maior bejelentés, illetve annak kezelése egyes gyakran előforduló esetekben:



• Benyújtási határidő elmulasztása betegség miatt, amennyiben ezt vis maior bejelentés keretében indokolja, mentesül a késési szankció alól. Ám 2010. június 9-e után nem fogadható el a kérelem benyújtási határidő elmulasztására vonatkozó vis maior kérelem!

• A parcella teljes területén a kérelemben bejelentett növénykultúra pl. belvíz miatt nem található meg.

• A közcélra, illetve közérdekből igénybevett ingatlanokon végzett tevékenységek következtében (pl: villamos energia ellátás biztosításához szükséges berendezések telepítése, karbantartása stb.) a tábla egy részén vagy teljes egészén nem tudják a Kölcsönös Megfeleltetés előírásait betartani.

• A vis maior kérelem elbírálásának eredményét a hatáskörrel rendelkező hatóság a kölcsönös megfeleltetés ellenőrzése során tett megállapításokról és azok értékeléséről szóló határozatban közli az ügyféllel.





A vis maior bejelentés benyújtására vonatkozó fontosabb információk:



• A vis maior bejelentést 2010. május 19-étől lehet benyújtani elektronikusan – az egységes kérelem benyújtásához hasonlóan – az Ügyfélkapun keresztül.

• A vis maior bejelentést 10 munkanapon belül kell benyújtania, attól az időponttól számítva, amikor abba a helyzetbe kerül, hogy képessé válik a vis maior bejelentés megtételére.

• Belvíz és árvíz esetén a falugazdászok igazolást állítanak ki, melyet papír alapon kell eljuttatnia az MVH-hoz.

• A vis maior bejelentést alátámasztó igazoló dokumentumokat (kórházi zárójelentés, állatorvosi igazolás, MgSzH igazolás, halotti anyakönyvi kivonat stb.), amelyeket az „W0103- Egységes kérelem kérelemszintű vis maior 2010” kérelemben is bejelölnek, az illetékes MVH kirendeltség címére kell postázni.







Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?