Talajművelők Zsebkönyve

Agro Napló
A Mezőgazda Kiadó júniusi – nyári talajmunkák kezdetéhez időzített – újdonsága Birkás Márta professzor Talajművelők Zsebkönyve című műve. A könyv lektorai kiváló szakértők, Búvár Géza és Pepó Péter.

 

„Ez a zsebkönyv azért született meg, hogy segítsen” – írja a könyv bevezetőjébe a Szerző – „mivel a talajművelésben 1999-2000 óta új időszámítást írunk, a klíma szélsőségesebb, mint belátható időn belül bármikor”.

Ilyen nehéz helyzetben a gyakorlat klímakár csökkentő módszereket, használható javaslatokat vár. A tudomány, sok év eredményeinek hátterével talajminőség javításra, nedvesség- és szervesanyag kímélő módszerek alkalmazására, de ehhez gyökeres művelési szemléletváltozásra ösztönöz.

A könyv 282 oldal, s valóban elfér egy kabátzsebben (A/5). A Kiadó a sok képpel illusztrált művet kiegészítő tankönyvként ajánlja a gazdaképzéshez és a szaktanácsadók számára. A könyv legtöbbet olvasott fejezete lehet Az okszerű műveléssel a klímakárok és a veszteségek ellen. Hatékony kárenyhítésre akkor van esély – erősíti meg a Szerző –, ha feledésbe merülnek a talaj klíma kitettségét fokozó vízvesztő tarlóművelések, az elmunkálatlan nyári szántások, és gondosan vigyáznak a talaj nedvességmegtartó képességében oly fontos szervesanyagra. A talajba jutó és jól hasznosuló víz értéke felbecsülhetetlen, a korábban művelést nehezítő anyagnak tartott tarlómaradvány értékesebb, mint bármikor.



A talajjal kapcsolatos tudnivalók Szerző reménye szerint feléleszthetik a gazdálkodók igényességét. A talajállapot vizsgálati módszereket könnyen meg lehet tanulni, s jó szokássá is tenni. A talajok művelési sajátosságai a kivételekről, a sajátos körülmények közötti teendőkről szólnak.



Számos javaslatot tartalmaz a „Különleges feladatok” fejezet, fogásokat az istállótrágya, és a hígtrágya értékének megőrzésére; teendőket a szervesanyag- és talajszerkezet kíméléshez az évelő pillangósok feltörésekor; módszereket a műtrágyák, javítóanyagok talajba juttatásához és a gyomkorlátozás kényszerű, de elkerülhetetlen teendőihez; s hasznos ötleteket az öntözött talajok szerkezetének védelméhez. A talaj-előkészítés tudnivalói fejezet a tarlótól a vetéssel bezáróan taglalja a feladatokat, a minőségi elvárásokat, a hibamegelőzés lehetőségeit. A növények vetésideje szerinti művelési teendők jó okkal a szélsőséges idényekre vonatkoztatva sorakoznak a könyv lapjain. A szántóföldi növények talajművelési rendszerei fejezet 28 szántóföldi növényhez ad művelési ajánlásokat változó idényekre. A művelési szokások és irányzatok fejezet definíciókat, és helyes értelmezéseket tartalmaz. A Művelőeszközök és művelőelemek fejezet a zsebkönyvben többször említett gépek képi megjelenítését tartalmazza, rövid magyarázó szöveggel.



Szerző a klímakár enyhítő talajművelésre több éve, akár tavaly áttérőkkel együtt vallja, nagy a különbség a védtelen, és a megóvott talaj nedvessége, szervesanyaga, szerkezetessége, művelhetősége, és jövőbeni esélyei között. A különbséget a szélsőséges klímához alkalmazkodó műveléssel évről évre, jó eséllyel lehet, és kell is csökkenteni.



A Talajművelők zsebkönyve megrendelhető a Mezőgazda Kiadónál telefonon: 06-1-407-1020, Telefaxon: 1-407-1787, és e-mailen: kereskedelem@mezogazdakiado.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?