Üzemanyag alkohol fából az USA-ban

Agro Napló
Jelentősen fejleszteni kívánják az USA-ban a cellulóz alapú bioalkohol előállítást. A tervek szerint 2022-re ennek mennyisége meghaladja a hagyományos kukorica alapú üzemanyag alkohol előállításét.

 

Az USA Szövetségi Mezőgazdasági Minisztériumának Gazdasági Kutatószolgálata (USDA Economic Research Service - ERS) a közelmúltban tanulmányt tett közzé az új típusú - cellulóz alapú etanol, biodízel, alga alapú - bioüzemanyagok előállításának helyzetéről és jövőbeni kilátásairól.



Az USA 2007-es energiatörvénye rendkívül ambiciózus mandátumokat határozott meg a megújuló üzemanyagok, és ezen belül is az ún. fejlett bioüzemanyagok számára. Az eredeti célkitűzés szerint 2010-re 379 millió liter (100 M gallon), 2022-re pedig 60 milliárd liter (16 Md gallon) cellulóz alapú üzemanyag termelésére lenne szükség. Ehhez képest 2010. elején a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency - EPA) 24 millió literre (6,5 M gallon) csökkentette a tényleges 2010-es mandátumot, mert jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő üzemi kapacitás a célérték teljesítéséhez. (Folyadék esetén 1 USA gallon = 3,785 liter.)



A 2007. évi Energia függetlenségi és biztonsági törvény az új típusú bioüzemanyagok felhasználást 2022-ig az alábbiak szerint tervezte. Az időszak végére a cellulóz alapú bioüzemanyag felhasználása meghaladja a hagyományos (kukorica) alapon gyártottét, e tervek szerint.



Tovább

 

Forrás:Fataj

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?