Együttműködési tárgyalások pulykatenyésztés és feldolgozás tárgyában

Agro Napló
2009. június 1-2-án találkozó zajlott le Moszkvában pulykatenyésztés és feldolgozás témában. A tárgyalásokat magyar részrőlErdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke, orosz részről Museg Mamikonjan, az Orosz Hússzövetség igazgatótanácsának elnöke vezette.

 

Az egyeztetéseken orosz részről még részt vettek Arsen Ginosian, a Szojuzmol hús- és tejipari cégcsoport vezérigazgatója, Szergej Rizsov, a Lianozovói Kolbászüzem igazgatótanácsának elnöke, Gennagyij Pereszlegin és Alexandr Szidorják, a Mjasznoi Alliansz cég igazgatói, valamint Andrej Mishin, az Aesztar beruházói cégcsoport elnöke.



A tárgyalásokat orosz részről Museg Mamikonjan vezette, aki többször is hangsúlyozta, hogy Oroszországban a pulykahús fogyasztása robbanásszerű fejlődés előtt áll, a jelenlegi felhasználás nem éri el az egy kilót sem lakosonként évente. Ez a magyar fogyasztás egynyolcada (Magyarországon 7,5 kg/fő/év), azt lehet mondani, hogy még nem alakult ki a pulykafogyasztás kultúrája.



Akár a pulykát, akár a viziszárnyasokat (kacsa, liba) vesszük alapul, Oroszországban egyelőre nem a mindennapi étkezési szokások tárgyát képezik, inkább az ünnepi asztal díszeként szolgálnak. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az orosz táplálkozás is az egészséges étkezés irányába mozdul el, ehhez a trendhez ideálisabbat, mint a pulykahús nem lehet elképzelni. A sovány pulykahús elsősorban dietetikai szempontokat szolgál, de semleges ízvilága révén egyben optimális az éttermi ételek elkészítéséhez is. Nagy vízmegkötő és jó emulgáló képessége ideálissá teszi a főzött-füstölt termékek alapanyagaként. Mindezek alapján Mamikonjan biztos benne, hogy az elkövetkezendő pár évben „pulykaforradalom” várható az orosz húsfogyasztásban. Mindezek alapján melegen üdvözli azt a kezdeményezésünket, hogy a magyar pulykatenyésztés és feldolgozás nagyobb szeletet kíván kihasítani magának az orosz piacból.



Az összes tárgyalópartner hangsúlyozta, hogy jelenleg a nyers- és feldolgozott pulykatermékeknek van potenciális piaca Oroszországban. Ehhez meg kell vizsgálni az általunk biztosítani kívánt szállítási feltételeket, melyben nagy arányban befolyásoló tényező az ár és a szavatossági idő. Ugyanakkor minden partnerünk jelezte azt is, hogy az állami célprogram adta hitellelhetőségekkel élve rohamtempóban, egyre-másra létesítik az orosz vállalkozók a pulykafarmokat és feldolgozókat, a jelenlegi 25-30 ezer tonnás kapacitás hamarosan megtöbbszöröződik.



Ennek révén arra hívták fel figyelmünket, hogy a közvetlen eladások terve mellett komolyan fontoljuk meg egy e profilban működő közös vállalat létrehozásának gondolatát is. Egy teljes vertikumot felölelő (beleértve a takarmány-gyártást és keverést, tenyészanyag biztosítását, elő- és utóhízlalást, vágást, darabolást, elő- és magasabb fokú feldolgozást) közös vállalathoz mind a terület, mind a szükséges tőke orosz részről biztosítható, a magyar féltől a közismerten magas szintű tenyészállat és szaktudás, technológia apportják várják.



A magyar delegáció mindkét együttműködési irányzatra nyitottan reagált, természetesen először a piaci igényt kell felmérni közvetlen eladások útján, és azután lehet hosszabb távú, mélyebb integrációt igénylő kooperációról beszélni.





Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?