Az olasz környezetvédelmi miniszter nyilatkozata

Agro Napló
Stefania Prestigiacomo, az olasz zöldtárca vezetője a Piú Ambiente c. havilapban nyilatkozott a tárca nemzetközi akcióiról, a környezeti nevelésről, a környezettudatos életvitel különbségeiről az ország északi és déli régióiban.

 

A május 1-én megnyílt Shanghai EXPO-n való olasz megjelenést a miniszter modellértékűnek minősítette egy olyan szektorban (építőanyag-ipar), amelyben Itália világszínvonalú teljesítményt nyújt. Az olasz pavilon – amely „Az Ember Városa” nevet viseli – az embert, az életminőséget és az ember-környezet viszonyát állítja fókuszába. Értékelése szerint az öko-építészet és az öko-urbanisztika egyesítik magukban a hagyományokat és az innovációt így hozva létre az olasz kiválósági területek egyikét.



A fiatal generáció környezettudatos neveléséről a miniszter elmondta: komoly erőfeszítéseket tesznek ebbe az irányba, az Oktatási Minisztériummal szándéknyilatkozatot írtak alá a témában és valamennyi iskola megkapta „a környezeti nevelést és a fenntartható fejlődés”-t célzó irányelveket. Ez a kezdeményezés már abba az irányba mutat, hogy a környezeti nevelés mint tantárgy beépüljön az Állampolgárság és Alkotmány nevű új tantárgyba. A központi akciók mellett a miniszter elengedhetetlennek tartja a vállalkozások, az érdekvédelmi szervezetek és az állampolgárok egyéni kezdeményezéseit, amelyek a környezetvédelmet szolgálják, az ismeretterjesztést továbbá a tudatformálást.



Észak és dél különbségei – a közismerten gazdaságilag fejletlenebb Dél-Itáliában környezeti nevelés szempontjából nincs különbség az országrészek között, viszont a napi viselkedés, az állampolgári környezetkultúra – és infrastruktúra – Délen még hiányosságokat hordoz. Ennek ellensúlyozására szolgálnak olyan példaértékű kezdeményezések, mint a Palermo szelektál (Palermo differenzia) elnevezésű program, amely 130 ezer lakost érint Szicíliában, és a háztól-házig történő differenciált hulladékbegyűjtést – már az első fázisban - 80%-ban megvalósítja.



Atomenergia-program – a Berlusconi kormány az igenlés politikáját folytatja. Igent mond a maghasadáson alapuló (nukleáris) energiára, az alternatív energiaforrásokra vagy a visszagázosító telepekre. Mivel Olaszországban az energia költsége átlagosan 30%-kal magasabb mint más európai országokban, így az energiatakarékosság, a megújuló források mind szélesebb bevonása - alapvető gazdasági érdek is. Ezen múlik a hazai ipar versenyképessége, így már középtávon elengedhetetlen egy új energiakosár megvalósítása az alábbiak szerint: 25% megújuló forrásból, 25% nukleáris forrásból és 50% a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával. 





Dr. Hagymási Tünde, TéT attasé

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?