Keressük a világ - és benne Magyarország - legjobb kenőmájasát!

Agro Napló
Amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen!

 

Kérésére a tanúvédelmi programunkba bevonjuk és így, a többi tanútól cserében Ön is megtudhatja, hogy melyik termék a legesélyesebb a világ legjobb halászati terméke, tepertője, szalonnája, felvágottja, virslije, füstölt pácolt húskészítménye, sertés hús alapanyaga, marhahúsa, kecske- juhhúsa, disznósajtja, kenőmájasa, baromfi húsa, baromfi terméke, sonkája, hurkája mindösszesen a világ legjobb hús és húskészítménye 2010. díjra!



2010. augusztus 17-22 között az élelmiszerlánc világhét 2010 Magyarország rendezvény keretében, Szigetváron kiderül, hogy ki állítja elő és hol kapható a világ legjobb kenőmájasa, amelyet az Önök segítségével keresünk.



Tizenkét hazai helyszínen méretkeznek meg a hús és húskészítmények. Igazi fesztiváli hangulatban hazai és nemzetközi szakértők és fogyasztók döntései alapján választjuk meg, majd 21-én a Budai Várban színpompás gálaműsor keretében ország világ tudtára adjuk, hogy melyik termék lett 2010. legjobb kenőmájasa.

Tehát amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, ismételten kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen.

 

Mit kell tennie!



1. Amennyiben ismeri az előállító vállalkozást és a termék nevét, kérjük, elektronikus levélben írja meg nekünk a vállalkozás és a termék nevét, jellemzőit az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „kenőmájas”!



2. Ha közvetlenül ismeri az előállítót, feltétlenül hívja fel a figyelmét arra, hogy ne mulassza el a jelentkezést Magyarország legnagyobb élelmiszerlánc rendezvényének helyszíneire. http://events.foodlawment.com/downloads/versenykiiras.pdf A világ legjobb húskészítménye - Fenntartható ÉlelmiszerLánc Termék díj 2010.



3. Ha csak a beszerzés helyét ismeri, kérjük, adja meg az adott kistermelő, húsbolt, hús-szakbolt, áruház címét, és az adott termék nevét és küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „kenőmájas”!



4. Ha Ön szerint az igazi kenőmájas receptjét Ön ismeri – s nem titkos a recept -, kérjük, küldje el nekünk a receptet, hogy etalonként a weblapjainkon közhírré tehessük, s reméljük versenyzőként – természetesen ingyenesen, a mi VIP vendégünkként – Ön be is mutatja a saját kenőmájas elkészítésének módját Szigetváron, ahol kóstolóval is alátámasztja a recept különlegességét. Kérjük, hogy az adott termék receptjét, esetleg fényképekkel együtt küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu  címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „kenőmájas”!



5. Az ajánlók ajánlatai alapján az első öt előállítónak ingyenes kiállítói helyet biztosítunk Szigetváron a szigetvári – Disznósajt és Kenőmájas Világbajnokságon.



6. Az ajánlók közül a tizenkét helyszínen, 100-100 visszaigazolt, hibátlan ajánlatot, receptet beküldő részére, személyenként 2-2 ingyenes belépőt biztosítunk a hús és húskészítmények világbajnokság helyszíneire.

 

Mindezek mellett, ha valami finom kenőmájast evett vagy kóstolt, vagy ilyenről van információja, netán nem ízlett a termék, most elmondhatja véleményét a világ kenőmájasairól. Értékeljen pontokkal 1-től 10-ig, és szövegesen is az flm@foodlawment.hu címre írva. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „kenőmájas”!

A lényeg, hogy végre kiderüljön, melyek a világ, az ország legjobbjai!





Kedvre derítőként egy recept Bittner János Finom Hentesáruk című könyvéből (1929), melynek teljes anyaga megtalálható az alábbi címre kattintva:

http://www.foodlawment.hu/downloads/bittner_janos_konyv.pdf



„Braunschwelgi" májaskolbász ajókával

25 kilogramm kolbászra 8 kilogramm disznómájat, 7 kilogramm sovány disznóhúst, 6 kilogramm disznóhasat , 4 kilogramm fodorhájat és fél kilogramm jó ajókát veszünk.



Mindenek előtt a májat keskeny csikókra vágjuk, hideg vízben megmossuk és azután leforrázzuk, ami által a májból a nedvességet és vért kivonjuk, ami egyik főfeltétele annak, hogy a kolbász szép világos színű legyen. A májat, miután a víz jól lefolyt róla, finomra vágjuk, vagy megőröljük, éppen úgy a sovány disznóhúst és a fodorhájat, valamint a hasakat is. Az ajókát egy óra hosszat vízben áztatjuk, azután a szálkákat kiszedjük belőlük és finomra vágva a péphez keverjük.



Most azután 70 dekagramm sót, 8 dekagramm fehér borsot, 5 dekagramm gyömbért, 2 dekagramm szerecsendióvirágot, 3 dekagramm finomra reszelt majoránnát és 2 dekagramm szintén finomra reszelt thymiánt (démutkát) keverünk a péphez. Az így elkészített pépet nem nagyon erősen, rövid, körülbelül 25 centiméternyi belekbe töltjük és a kolbászkákat 75 fokos vízben körülbelül fél óráig főzzük.



A kolbászkákat nem szabad megszurkálni, nehogy a zsír egy része kifolyjon. Főzés után a kolbászkákat hideg vízbe rakjuk, hogy a zsír egyenlőtlenül le ne rakodjék.

Minthogy a füstölés ennek a kolbásznak nem válik előnyére, füstölés helyett ajánlatosabb a kolbászokat a levegőn megszárítani.”

 

1-(Clupeidae) heringfélék családjába tartozó 15 cm-es halfaj. Előfordulása: Atlanti-óceán, Földközi-tenger, Északi-tenger.

2-Hasalja szalonna

3-Kakukkfű

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?