Orosz-amerikai csirkemegállapodás

Agro Napló
Mint ismeretes, Barack Obama, amerikai elnök Dimitrij Medvegyev orosz partnerével a napokban folytatott amerikai tárgyalásai folyamán bejelentette, hogy újból megindulnak az amerikai csirkeszállítások Oroszországba. Ez elvileg annak a megegyezésnek az eredménye, amely szerint az USA vállalatai ezentúl betartják az orosz előírásokat, többek között abban a korábban sarkalatos, és az orosz importot kizáró problémát illetően, hogy a csirkék felületének fertőtlenítésére a továbbiakban nem használnak klórvegyületeket.

 

Az orosz csirketenyésztőket egyesítő szervezet, a Roszptyiceszojuz elnökhelyettese, az orosz felsőház agrárbizottságának helyettes vezetője, Szergej Liszovszkij szerint korai még az amerikai ünneplés. Bár az amerikai vállalatok most ígérik, hogy nem használnak klórt a fertőtlenítéshez, Liszovszkij szerint ez csak az ígéret szintjén marad, kivitelezni nem tudják. Ha az USA vállalatai képesek lettek volna klórmentes módon kezelni a csirkéket, akkor ezt már tizenöt évvel ezelőtt megtették volna, hisz az európai piacvesztésükhöz többek között éppen ez vezetett. Pontosan az állategészségügyi és higiéniás normatívák be nem tartása és elsősorban a klóros kezelés az, ami miatt az EU másfél évtizede nem engedi be piacára az amerikai termékeket.



Szergej Liszovszkij hangsúlyozta, hogy bár elvi szintű, politikai döntés született, az élelmiszerhigiéniai előírásokból nem szabad engedni, azokat még szigorúbban kell ellenőrizni. Most csak egy szóbeli megállapodás jött létre, ezt követi majd egy keretszerződés aláírása, melyben továbbra is ki kell állni a csirkék klórmentességének feltétele és tételes ellenőrzése mellett.



Elmondása szerint sajnos az Oroszországban lévő nagykereskedelmi hálózatok nem különösebben érdeklődnek az iránt, milyen a termékek minősége, egyes egyedül az ár befolyásolja döntéseiket. Ugyanez mondható el a feldolgozó üzemekről is, az olcsóbb végtermék érdekében egyre olcsóbb alapanyagok után kutatnak a vállalatok. Mindkét szempont élesen ellentmond az orosz baromfiágazatnak, s különösen annak állami fejlesztési célirányzatának. A minőségellenőrzés lanyhulása, a nem minőségi amerikai termékek dömpingje esetén az ágazat milliárd rubeles károkat fog elszenvedni, s az ezt óhatatlanul követő baromfitelepek felszámolása és gyárbezárások a munkanélküliség növekedését fogják jelenteni.



A fentiekkel nagyjából összecsengő nyilatkozatot adott Gennyagyij Onyiscsenko, a Roszpotrebnadzor, vagyis az orosz Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet vezetője is, aki szerint másfél-két hónapba is beletelik, mire az amerikai csirkék visszatérhetnek az orosz piacra. Először az amerikai gyártóknak meg kell tanulniuk a klórmentes felületkezelés módját, azt az illetékes hatóságoknak ellenőrizniük és garantálniuk kell, s csak azután kerülhetnek portékáik az orosz boltok polcaira, a feldolgozó üzemek gyártósoraira.





Kenedi Ákos

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?