A 2.565.000 lakosú régió fizetett munkavállalói közül 2 % dolgozik a mezőgazdaságban. A mezőgazdaság mellett az országos átlag felett képviselteti magát a szolgáltató ipar 65 %-kal (országosan 64 %), az építőipar 8 %-kal (országosan 6 %) és a kereskedelem 16 %-kal (az országos 13 %-kal szemben). Mindazonáltal a régió iparban foglalkoztatott fizetett munkavállalóinak aránya (9 %), messze elmarad az országos 16 %-tól. Languedoc-Roussillon 38 %-a erdősített terület, ami magasan meghaladja az országosan jellemző 29 %-os értéket. Mindemellett viszont a területeknek mindössze 36 %-a áll mezőgazdasági művelés alatt, szemben a Franciaország egészét jellemző 52 %-kal.
A régió gazdaságainak száma 2000-ről 2007-re mintegy 26,4 %-kal csökkent, meghaladva ezzel az országosan jellemző 24,1 %-ot. 2007-ben így 17.668 gazdaság működött Languedoc-Roussillonban, melyek 846.247 hektáron gazdálkodtak. A régió egyes megyéiben jelentősen eltérő átlagos birtokméretek alakultak ki, így míg például a Pyrénées-Orientales-ban 28,7 hektár, addig Lozère-ben 123,5 hektár volt ez az érték 2007-ben.
A gazdaságok tevékenységi áganként történő csoportosítása vonatkozásában aláhúzandó, hogy a régió gazdaságainak több mint fele, 10.316 gazdaság szőlőtermeléssel foglalkozik. 1.320 gazdaság érintett a gyümölcstermesztésben, és hasonló súllyal jelenik meg például a zöldségtermesztés (1.029), a szarvasmarha tenyésztés (húsért 1.133, tejért 429), vagy az egyéb növényevő állatok tenyésztése (1.195) is.
A régió mezőgazdasági üzemvezetőinek életkora megoszlásában némileg magasabb az országos tendenciánál a 60 éven felüliek köre, míg a mezőgazdasági üzemvezetők, társgazdálkodók és családi segítők között (54.274 fő) az országos átlagnál (33,42 %) némileg magasabb a nők aránya (34,73 %) is.
Languedoc-Roussillon állattenyésztésében a legjelentősebb szerepe a baromfitenyésztés (közel másfél millió darab) mellett a juhtenyésztésnek (394 ezer db) és a szarvasmarha tenyésztésnek (207 ezer db) van. A növénytermesztést érintően kiemelést érdemel, hogy az ország rizstermelő területeinek több mint 27 %-a ebben a régióban található, míg a kajszibarack termés 29 %-a, az őszibarack 40 %-a, a nektarinnak pedig közel 50 %-a ebből a régióból származik.
A bortermelést érintően elmondható, hogy az országosan megtermelt 46.820.044 hektoliter borból 12.985.069 hektoliter (azaz az országos termelés közel 28 %-a) ebből a régióból származik. Az itt előállított borok túlnyomó többsége (több mint 83 %-a) vörös- és rozé bor. A 2000-2008-as éveket vizsgálva a shiraz (syrah noir) (+ 44 %), a merlot noir (+ 20 %), a cabernet sauvignon noir (+ 46 %), a chardonnay blanc (+ 34 %), a sauvignon blanc (+ 52 %), a mouvedre (+ 38 %) és a vignoier blanc (+ 77 %)[1] termelése növekedett a legnagyobb mértékben e régióban.[2]
A szakmai út során a mezőgazdasági attasék több termékpályát érintő szakmai látogatást tettek helyi gazdálkodóknál és cégeknél. A látogatások célja a szakmai ismeretek és speciális metódusok megismertetésén túl szakmai kapcsolatok kialakítása volt.
Az attasék megtekintették
- a Gard megyei Agrárkamara Saint-Gilles-i kísérleti telepét (elsősorban vízgazdálkodási- és öntözési valamint növény-egészségügyi kérdéseket vizsgálva),
- Saintes-Maries de la Mer-ben egy bikatenyészetet,
- Générac-ban egy kecske tenyészetet (kecskesajt készítés és közvetlen értékesítés),
- Saint-Gilles-ben egy olajfa ültetvényt,
- Bourdic-ben pedig a szőlőtermelők régióbeli tevékenységét és értékesítési gyakorlatát, valamint a szarvasgomba termelés egyes kérdéseit ismerték meg.
Külön hangsúlyozni szükséges, hogy valamennyi szakmai programon a régió adott termékpályáját jól ismerő szakember – általában az adott szakmai szervezet helyi szervezetének vezetője – nyújtott tájékoztatást a résztvevőknek.
[1] A felsorolás sorrendje a 2008-as év termelési mennyiségének csökkenő sorrendje szerinti.
[2] Amennyiben külön jelölés nem történt, úgy jelen tájékoztatás valamennyi adata a 2008-as év adatait jelenti.
dr. Gúr Roland
Forrás: VM