Akadályozott védekezés

Agro Napló
A szélsőséges időjárás következtében, idén 30 százalékos hozamcsökkenéssel számolnak a mezőgazdasági termelők. A biogazdaságok esetében ez az arány meghaladhatja a 60 százalékot is. A Rábaközben mostanáig 400 milliméternyi csapadék hullott, és a sok eső szinte teljesen megakadályozta a kórokozók, kártevők elleni védekezést.

 

Horváth László mihályi községben lévő biogazdaságban idén elmaradt a földieper szürete. A meztelen csigák szinte mindent letaroltak.



- Az eső nagyon megkönnyítette a csigák életét, a szaporodását, meg a terjedési lehetőségüket. Ezek ugyanis minden zöld növényben, ahol nedves környezetet találnak, megtalálják a maguk életterét. Így azután a csapadékos időjárás következményeként nagyon felszaporodott a mennyiségük.



Horváth László szerint a meztelen csiga ellenszere mészpor vagy konyhasó lehet, hisz ő vegyszerrel nem védekezhet.

- A bio, az egy katasztrófa, mert ott semmiféle műtrágyát, ami a só hatása miatt védene valamit a növényen, nem használható. Egyedül a mészporozás, ami nem káros az élő szervezetekre.



A mihályi gazdálkodó 2002 óta foglalkozik biogyümölcs-termesztéssel. A 19 hektárnyi területből 7 hektár alma. Mint mondja, évről évre készít feljegyzéseket, így az éves csapadékszint alakulását is figyeli. 1999-ben 685 milliméter, míg 2000-ben 306 milliméter volt az éves átlag.



- Az idei első félévben eddig több mit 400 milliméter csapadék esett.



Az állandó esőzések a kórokozók, kártevők elleni védekezés mellett ellehetetlenítik a mechanikus gyomirtást is. A gyümölcsültetvényeknél pedig nagyon nagy a gombabetegségek terméskorlátozó szerepe.



- Esik az eső, sajnos most sem tudunk növényvédelmi munkát végezni, sokadszor viszi le a kipermetezett anyagot az eső.



A biogazdálkodásban a felszívódó gombaölő szerek használata tilos, ezért csak a kontakt szerek engedélyezettek. Ezek a gyümölcs felszínén fejtik ki hatásukat, persze, ha nem mossa le őket az eső.



- A csapadék hatására, ahogy fejlődik az alma, szétreped a héj, ebbe a repedésbe befolyik a csapadék, és le fog rohadni a fáról. Tehát ezek a gyümölcsök sajnos, mind-mind használhatatlanná válnak, ez csak léminőségben értékesíthető.



Így nem túlzás az adat, miszerint a szélsőséges időjárás következtében a biogazdaságokban a hagyományos ültetvényekkel szemben akár másfélszeres is lehet a kár. A biogazdálkodás felfüggesztésével azonban a termelő elveszíti támogatási jogosultságát.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26