Kínai árvízi helyzet

Agro Napló
Kínában 392 halálos áldozata van eddig az elmúlt hetek esőzéseiből fakadó természeti katasztrófáknak, 143 főt pedig eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok.

 



Mint arról a Polgári Ügyek Minisztérium és az Árvíz- és Katasztrófavédelmi Hivatal főhadiszállása jelentette a heves esőzések 23 tartományban 73 millió ember életét nehezítik meg. Eddig 5 millió embert kellett kitelepíteni.



Az esőzések következtében víz alatt levő termőterületek meghaladják a 4,6 millió hektárt, 430 ezer lakóház fekszik romokban, a károk értéke pedig az óvatos becslések szerint is meghaladja a 88 milliárd yuant (kb. 12,9 milliárd USD).



Kedd reggel 8 órától szerda reggel 8 óráig heves esőzések sújtották a dél-nyugat kínai Guangxi, Guizhou, Yunnan, Guangdong és Szecsuán tartományokat. A leghevesebb esőzést Yunnan tartomány fővárosának, Kunmingnak környékéről jelentették, ahol 24 óra alatt 193 mm csapadék zúdult le.



Az Árvíz- és Katasztrófavédelmi Hivatal főhadiszállása közleményében további 17 tartományt figyelmeztetett arra, hogy természeti katasztrófa lehet kibontakozóban, és tegyék meg az előkészületeket a károk minimálisra csökkentésének érdekében.



A folyamatos esőzések következtében a Poyang folyó Jiangxi tartományban 0,42 méterrel haladja meg a riasztási szintet, ez nyolc éve a legmagasabb vízállás a folyón.

Guizhou tartomány Dazhai falujában az esőzések következtében földcsuszamlás történt, mely 98 falusi lakost temetett maga alá még hétfőn éjszaka. Több mint 500 nehézgépekkel felszerelt mentő dolgozik azért, hogy mielőbb megtalálják az eltűnteket. 200 egészségügyi dolgozó és 600 katona is segédkezik a munkálatokban.

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint Yunnan Szecsuán és Shaanxi tartományokban szombaton ismét heves esőzések várhatók. 





Bíró István

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26