A mezőgazdaság fejlesztésének kérdései Oroszországban

Agro Napló
Az orosz kormány a napokban részletesen megtárgyalta a 2011-2013-as évek föderális költségvetésének kiadási oldalát, azon belül is, mint elsőrangú prioritás, a mezőgazdaság fejlesztésének kérdéseit.

 

Vlagyimir Putyin miniszterelnök rámutatott arra, hogy néhány éve az orosz kormány a lakosság kellő mennyiségű és megfelelő árral rendelkező termékkel való ellátását tűzte ki célul, mely feladatot teljesítette. Ehhez a költségvetésből 2008-2009-es években 300 milliárd rubelt (1Rbl = 7,5Ft) használtak fel, s az idei évre is 107 milliárd rubel van elkülönítve agrárfejlesztési célokra.



Az intenzív fejlesztések meghozták eredményüket, még a legnehezebb krízisidőszakban is évi 12%-al növekedett a mezőgazdaság termékkibocsájtása, ami 4,3%-al magasabb a tervezettnél. Az ország teljes mértékben önellátóvá vált a mezőgazdaság legfontosabb termékéből, a gabonából, sőt már komoly exportpotenciállal büszkélkedhet. A többi alapvető élelmiszert illetően is jelentős eredményeket értek el az importkiváltás területén, elsősorban a baromfi, a sertés és a tejtermékek esetében.



A központi költségvetési összegek mellett csak a tavalyi évben 453 milliárd rubel államilag támogatott hitel került felhasználásra az ágazatban. Ezek nagy része (300 milliárd Rbl) rövidlejáratú hitel, de 110 milliárd jutott a hosszú távú befektetésekre is. A kisvállalkozások támogatására 40 milliárd rubelt költött az állam. A vidék szociális helyzetének javítása érdekében több mint 3 millió négyzetméter lakóterületet építettek, melynek felét fiatal szakemberek, családok vehették birtokba.



A felsoroltak alapján kell meghatározni az elkövetkezendő költségvetési prioritásokat, melyek közül Putyin a következőket emelte ki. Hatékony mechanizmust kell kidolgozni a szezonális ingadozások hatásainak csökkentésére, növelni kell az exportpotenciált és fejleszteni kell a belső piaci infrastruktúrát. Az export alatt ugyan jelenleg még csak a gabonaágazatot kell érteni, de a többi ágazatban is törekedni kell az önellátásra vagy esetleg az exportlehetőségek megteremtésére. A többlet gabonát nem csak a külföldi piacokon történő értékesítés céljából kell termelni, hanem elsősorban a hazai állattenyésztés fejlesztését kell, hogy szolgálja. Az agráripar kiegyensúlyozott termelésnövekedéséhez elengedhetetlen egy erős állattenyésztési ágazat, amely biztosítja a lakosság jó minőségű hús- és tejtermékekkel történő ellátását. Elsősorban ezeket a szempontokat kell a következő költségvetésben prioritásként kezelni csakúgy, mint a 2012-ben lejáró állami mezőgazdasági program további öt évre történő megújításakor. 





Kenedi Ákos
Forrás: VM
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26