Új feladat, új arc

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára V. Németh Zsolt, korábban Vasvár polgármestere volt. A neve előtti „V” betű is a Vas megyei településre utal. Az államtitkár azt szeretné, ha a jövőben a vidék és a falvak harmonikusan fejlődnének.

 

Ma már mindenki tudja Magyarországon, hogy a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozik. Külön Vidékfejlesztési Államtitkárság működik a házban, melynek vezetője V. Németh Zsolt. Az új intézményről, az új névről és céljairól kérdeztük a 8 hete hivatalba lépett államtitkárt.



- Az új név valóban egy új politikát is jelez. Nevezetesen azt, hogy az agrárium, a mezőgazdaság, része a vidékfejlesztésnek. Egy nagyon markáns és fontos része. De természetesen a magyar vidék nem egyenlő az agráriummal. Sokkal bővebb feladatkörről van szó. Tehát a Vidékfejlesztési Minisztérium, és azon belül a Vidékfejlesztési Államtitkárság, jogot formál ahhoz, hogy a vidék életét meghatározó más területeken, más tárcák alá tartozó területeken is aktivitást fejtsen ki. Kifejtse véleményét akár a vidéki egészségügyi ellátásról, közlekedésről, különösen a tömegközlekedésről, vagy éppen az energiahasznosítás vidéki lehetőségeiről. Azt próbáljuk elfogadtatni és érvényesíteni is, hogy a mezőgazdaságnak az egészséges és jó minőségű élelmiszertermelésen túl vannak más feladatai is. Például, hogy fenntartsa a vizek, a földek minőségét, a tájat, a kultúrtájat, benne az épített örökséggel. Nagyon fontos, hogy a vidéki közösségeket, a vidék intézményrendszerét meg tudjuk tartani, és ennek révén vonzóbbá, a jelenleginél sokkal vonzóbbá tegyük a vidéki életformát. Biztosítsuk ezáltal a vidék belakottságát az ország egyik sarkától a másik sarkáig, mert ez közhaszon. Tehát ez nem az agráriumban élők ügye, a vidék sorsa az össznemzeti ügy.



- Mely területek tartoznak az államtitkársághoz?



- A legszorosabb értelemben a vidékfejlesztési programok és a LEADER programok, azonban az intézményrendszer felügyeletén keresztül tulajdonképpen az egész agrár- és vidéktámogatás. Az MVH-irodák rendszere az államtitkársághoz kapcsolódik, irányító hatóságként működünk. Így a klasszikus agrártámogatások, a földalapú támogatások, vagy éppen a gépvásárlási támogatások, az állattartó telepek létrehozása, illetve a környezetgazdálkodás, tehát az érzékeny területeken folyó mezőgazdasági termelés, az ahhoz kapcsolódó támogatások ügye is az államtitkársághoz tartozik. Természetesen, azért ennél szeretnénk mi még tágabb körrel is foglalkozni. Ezért egy olyan főosztályt is fel fogunk állítani, amely a térségi programok főosztálya lesz. Azt szeretnénk, hogyha a kormány alternatív energiaprogramjának, például az agráriumra, a vidékre eső részében mi közreműködhetnénk. De gondolunk kísérleti programok indítására - vagy talán azon már egy kicsit túl is vagyunk -, hogy újra megjelenjenek a falusi portákon például az ősi magyar apróállatok. A most folyó jogalkotás gőzerővel be akarja indítani azokat az energiákat, amelyben én hiszek. Így például a helyi termék értékesítésével, annak kiterjesztésével kapcsolatos jogszabályok a napokban meg fognak jelenni, de ezt a fajta helyi értékek megőrzését szolgálja a helyi pálinkafőzés lehetőségeinek kitágítása is.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26