A durumbúza dicsérete

Agro Napló
Már arat az a mezőgazdasági vállalkozó, aki durumbúzát termeszt Dél-Szlovákiában, Szalka határában. A kertészmérnök gazda csaknem ezer hektáron termeli a vetőmagot, és kihasználja az Európai Unió szabad piaci lehetőségeit mind az értékesítéskor, mind pedig a termelési eszközök beszerzésekor.

 

Körülbelül 10-14 nap volt még hátra a durumbúza aratásáig, amikor Szalkán határszemlét tartottunk a magásszal, ahogyan Szabó Ferenc vetőmagszakértőt nevezik a Felvidéken.



- Ez a búzatábla, ahol vagyunk, ez egy osztrák fajta – mutat körbe Szabó Ferenc, a szalkai Hitmix Szövetkezet társtulajdonosa. - Ennek fekete színűvé válik a toklásza. Az új termelők, amikor meglátják mindjárt veszik a telefont, és hívnak, hogy baj van, beteg a búza. Azután megnyugtatjuk őket, hogy ez fajtajelleg. Alapjába véve kizárólagos vetőmag-forgalmazással rendelkezünk néhány osztrák fajtára, de nagyon jó szlovák durumbúza-fajtáink is vannak. Ezeket próbáljuk Magyarországon is meghonosítani. Nem sokban különbözik ez a másik búzától, de értékesebb, egészségesebb és valahol egy szakmai igényességet elégít ki a termelő részéről.





Két-három nagyobb gazdaságban termesztik a durumbúza vetőmagot, évente 10-14 ezer tonnát.



- Mi próbáltunk összehozni egy társulást Magyarországon, ahol egy kicsit más a helyzet, mint nálunk. Szlovákiában a rendszerváltás után a mezőgazdaság más irányba fejlődött. Itt jobban megmaradtak a nagy gazdaságok, tehát a volt téeszek. Még ha a tulajdonosváltás be is következett, de megmaradtak egyben, míg Magyarországon sokkal jobban felaprózták a területeket. Mint családi vállalkozás, bérelt területen állítjuk elő a vetőmagot, viszont van egy gazdaságunk is. A szalkai gazdaság durván 1200 hektáros, ott tradicionális növénytermesztést folytatunk.



Meglepő, hogy Magyarországon mindössze két malom őröl durumbúzát, Szlovákiában pedig csupán egy.



- Általában osztrák, német vevőknek szállítunk, de az utóbbi időben elindultunk az olasz piacok felé is. Viszont termelői kapcsolataink vannak a nyugat-magyarországi régióban, a Balaton-felvidéken, illetve a Tápió mentén. Az ottani termelők most már nagyban foglalkoznak őszi, és tavaszi durumbúza termesztéssel.



Manapság divat azt mondani, hogy egészségesen táplálkozzunk. A durumbúza a tojás nélküli tészta alapja. Dicsérete másról is szól.



- Legalább ennyire fontos az, hogy a termelő is megkapja a saját pénzét, gazdaságosan tudjon termelni. Az utóbbi néhány év átlagában a durum ára 30, illetve 80 százalékkal is meghaladta a malmi búza árát, tehát a termelőknek is hasznuk van belőle.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26