Az európai mezőgazdaságról és intelligens növekedésről szóló EU-elnökségi konferencia az Európa 2020 Stratégia tükrében, Murcia

Agro Napló
A spanyol Környezet-, Vidék- és Tengerügyi Minisztérium, a Fenntartható Mezőgazdaság Technológiai Platform (FMTP) és Murcia tartomány kormánya szervezésében 2010. június 21-22. között Murciában rendezett, az “Európai mezőgazdaságról és intelligens növekedésről szóló konferencia az Európa 2020 Stratégia tükrében” elnevezésű esemény megszervezését az Európa 2020 Stratégiával kapcsolatos fejlemények illetve a KAP jövőjével kapcsolatos nyilvános vita indokolták.

 





NYITÓÜLÉS



José Antonio Villaroel az FMTP elnöke a K+F és a hatékony termelés szerepét hangsúlyozta.



Elena Espinosa spanyol miniszter szerint az innováció megfelelő eszközöket kell, hogy biztosítson egy élet- és versenyképes mezőgazdasági tevékenységhez. Hosszú távon egyértelműen látszik, a szűkösebben rendelkezésre álló erőforrások segítségével jelentősen növelni kell a termelés volumenét, ennél fogva elengedhetetlen a kutatás és a technológiai fejlesztés megerősítése. A mezőgazdaság jelenlegi fejlettségi szintjének továbbfejlesztésében fontos szerepük van az agrárkutató intézeteknek.



Az Unió mezőgazdaságának jövője új kezdeményezések és innovatív ötletek keresésén alapul. Az alacsony szintű szénkibocsátás valamint a megújuló energiaforrások energetikai hatékonyságot szolgáló alkalmazása a növekedés és a munkahelyteremtés új forrásai lehetnek. Az Európa 2020 Stratégiának képesnek kell lennie betölteni a katalizátor szerepét. A spanyol elnökség jelmondata („A mezőgazdaság és az élelmezésügy, egy stratégiai ágazat Európa számára”) jól tükrözi a kormány szándékát.



A világgazdasági válság, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az energiaárak, az erőforráshiány, az urbanizáció valamint az árak változékonysága nyomán a K+F+i még nagyobb szerepet kell, hogy kapjon a megoldás keresésében. Ilyen értelemben egyértelmű intézkedéseket szorgalmazott.



A környezet megóvása, a biológiai sokféleség megóvása, továbbá az öntözés fejlesztése alapvető szereppel bírnak. Fel kell készülni az egyre szélsőségesebb időjárás nyomán kialakuló extrém helyzetekre.



Az Európai Bizottság által márciusban kiadott közleménye az EU első válasza volt arra a kérdésre, hogyan lehet kilábalni a válságból. A spanyol EU elnökség mindvégig határozottan képviselte azt az álláspontot, hogy egy erős KAP, az élelmiszeripar versenyképességének növelése mellett aktívan hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.



ES PRES – több tagállam egyidejű támogatásával - sikeresen elérte, hogy az EIT elismerje a mezőgazdaság szerepét és hozzájárulását a Stratégiához. A Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsa 2010. március 29-i ülésén, valamint a június 1-jei méridai informális miniszteri találkozón a tagállamok többsége egy 2013 után is megerősített KAP szükségességét emelte ki.



Az intelligens növekedés választ kell, hogy adjon a legfontosabb kihívásokra (pl. klímaváltozás) és a növekvő fogyasztói igényekre. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar együttesen a K+F+i folyamat vezérei kell, hogy legyenek egészséges élelmiszereket biztosítva.



A spanyol miniszter a mezőgazdaság és az élelmiszeripar európai kutatási keretprogramban és nemzeti kutatási programokban megvalósuló megfelelő szintű képviselete mellett tört lándzsát. A kutató- és technológiai intézetek, a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások valamint a különböző technológiai platformok szoros összefogására van szükség. Az innováció keresése nagy kihívás a tudomány számára.



Ramón Luis Válcarcel, Murcia régió miniszterelnöke kiemelte, a mezőgazdaság komoly társadalmi értékkel bíró életforma. A spanyol zöldség-gyümölcs export egyötödét adó tartomány versenyképes termékekkel látja el a világot. A mezőgazdaság az európai integráció alappillére volt. A KAP reformjának megfelelő orientáció kell adnia, ehhez ambiciózus közös költségvetést kell biztosítani.



A tartomány hozzájárulásairól szólva elmondta, a murciai kormány kidolgozott egy dokumentumot az intelligens növekedésről. A mezőgazdasági innováció terén a murciai „Tiszta Mezőgazdaság” elnevezésű programot emelte ki, amely a modernizáció szempontjából nagy jelentőséggel bír.



ELŐADÁSOK



Alicia Villauriz a szaktárca főtitkára szerint a Lisszaboni Stratégia nem érte el a kitűzött célokat. Ennek egyik oka, hogy az EU-nak nincs megfelelő hatásköre a gazdaságpolitika terén. A világgazdasági válság, ha kisebb mértékben is, de a mezőgazdaságot is sújtotta. A mezőgazdaság stratégiai szerepét nemcsak Uniós, de a FAO és az OECD szintjén is elismerik, példa erre, az OECD 2010 februárjában rendezett párizsi agrárminiszteri ülése.



A Közös Agrárpolitika képes volt folyamatosan alkalmazkodni a körülményekhez, céljai nem, hanem a megvalósítás eszközei változtak. A KAP Állapotfelmérése 2013-ig stabil helyzetet teremtett. A kialakult körülmények között a korábbi EU elnökségek (FR, CZ, SE) is hozzá kívántak járulni a 2013 utáni agrárpolitika tervezéséhez, Spanyolország ezt továbbvitte. A márciusi Tanács ülésen a miniszterek piacszabályozási eszközökkel kapcsolatos álláspontokról egyeztettek.



A spanyol elnökség szerint súlyos hiba volt, hogy a márciusi bizottsági közlemény (Európa 2020) nem tett utalást a mezőgazdaságra, ezért a március végi Tanács ezen kérdést is tárgyalta. Az erőfeszítések eredményeként a márciusi és június EIT következtetések között külön utalás volt a mezőgazdaságra. A legmagasabb politikai szinten megfogalmazott üzenet nagy jelentőségű a jövő szempontjából. A méridai informális ülés kiemelten foglalkozott „A mezőgazdaság és a KAP reformja az Európa 2020 Stratégia tükrében” c. spanyol elnökségi dokumentummal.



Villauriz rámutatott, a mezőgazdaságot egyetlen ágazat sem képes helyettesíteni. Uniós szinten a mezőgazdaság, erdészet és halászat 3,6 millió főt foglalkoztat, az élelmiszeripar 5 milliót. Ez az EU GDP-jének 4%-át, a foglalkoztatottak 6,8%-át jelenti. Az EU területének 80%-át a mezőgazdaság és az erdészet kezeli.



Az intelligens növekedés kapcsán a hatékony mezőgazdaság keresése a legjobb ösztönzőnek bizonyult. A főtitkár a legnagyobb kihívások között a megfelelő képzettség hiányát, valamint az innováció elterjedése előtt álló korlátokat – különösen a mezőgazdasági nyersanyag előállítás szintjén – nevezte meg.



A KAP soron következő reformja során elkerülhetetlen lesz figyelembe venni az Európa 2020 Stratégia elemeit. A közösségi jelleget továbbra is fenntartó KAP három kiemelt prioritásaként a gazdasági növekedést és a foglalkoztatottság növelését, az élelmiszerbiztonságot valamint a zöld növekedést emelte ki.



A KAP harmonikus fejlődéséhez biztosítani kell a megfelelő eszközöket. A közvetlen támogatások rendszere némi módosításra szorul, a termelők számára a biztonsági hálót fent kell tartani a kihívásoknak megfelelni tudó termelői struktúra mellett. Tovább kell javítani a kormányzást, valamint az együttműködést más közösségi politikákkal. A K+F+i koordináció terén is van még mit javítani. A munkaerőképzés kiemelt feladat lesz.



Olyan agrárpolitikára van szükség, amely az európai sokféleséget figyelembe véve lehetséges megoldásokat biztosít az ágazat számára.



Carlos García a Tudományügyi és Innovációs Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Kutatási Tanács (CSIC) koordinátora rámutatott, a demográfiai és a gazdasági növekedés továbbá a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások figyelembe vételével az élelmiszer-előállítás szükségessége meghatározó jelentőségű. A CSIC a legnagyobb spanyolországi kutatási közintézmény - európai szinten harmadik – költségvetésének 12,5%-át agrárkutatásra fordítja, ami jól tükrözi az ágazat kutatásban betöltött szerepét. Spanyolországban összesen 13 agrárkutató intézet működik



Paolo Bruni a COGECA olasz elnöke megköszönte a spanyol EU elnökségnek a szoros együttműködést. A 360 milliárd eurós forgalmat bonyolító 40.000 uniós szövetkezetet tömörítő szervezet vezetője szerint a legjelentősebb fejlődő országokba irányuló megfelelő exportstratégiával lehetőség van a piacszerzésre és a feltörekvő fogyasztói kereslet kielégítésére.



A KAP nemcsak a termelőket, hanem az Unió polgárait is szolgálja. A szövetkezeteknek alkalmazkodniuk kell a folyamatosan változó fogyasztói igényekhez. (Példaként az apróra vágott, csomagolt friss saláta gyors elterjedését említette.) Bruni röviden bemutatta a legjelentősebb európai szövetkezetek tevékenységét (Friesland Campina, Arla Foods, HKScan, Anecoop, Conserve Italia, BayWa).



Timothy Hall (COM – DG Research) a 2010 őszén megjelenő Európai Kutatási és Innovációs Stratégiára valamint a 2011-ben nyilvánosságra kerülő a Fenntartható Zöldgazdaságról szóló Közleményre hívta fel a figyelmet. Bemutatta az EU szinten tevékenykedő technológiai platformokat, a SCAR-t (Agrárkutatási Állandó Bizottság) valamint az ERA-NET projekteket.



Willy Schulz-Greve (COM – DG Agri) az intelligens növekedés kapcsán a mezőgazdaságra és vidéki területekre váró kihívásokat elemezte: az oktatási szint növelése, innovatív megoldások a kedvezőtlen adottságú területen élők számára, a termelők folyamatos továbbképzésének szükségessége, az információs és kommunikációs technológiák teljes körű elterjesztése. Schulz-Greve részletesen bemutatta, a KAP milyen módon járulhat hozzá az intelligens növekedéshez.



Aal Dijkhuizen a Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont igazgatója az elmúlt évben 675 millió eurós költségvetéssel gazdálkodó és 6500 főt foglalkoztató központ tevékenységét ismertette. Érdekes kezdeményezés az ún. Food Valley (www.foodvalley.nl), ahol már 75 élelmiszeripari vállalkozás K+F részlege képviselteti magát. Álláspontja szerint a precíziós mezőgazdaságnak köszönhetően lehetőség nyílik a mezőgazdasági termelés megkétszerezésére.



Antonio Villaroel rámutatott, a következő 50 évben több élelmiszert kell előállítani, mint az előző tízezer év során. Figyelembe véve a korlátozott erőforrásokat, a növekvő energiaigényt (2030-ig +55%) és más fontos szempontokat a technológiai fejlődés az egyetlen járható út.



Az élelmiszerláncban fontos szerepet betöltő 18 spanyol tagszervezetet tömörítő Platform számára fontos feladat a felelős döntéshozó szervek felé történő tanácsadás.



Maria Ángeles Ferre, a spanyol Tudományügyi és Innovációs Minisztérium képviselője elmondta, Spanyolország a GDP 1,35%-át fordítja K+F-re ezzel az EU tagországok között 17. helyet foglalja el (EIS Scoreboard 2009).



Annak érdekében, hogy 2015-re elérje az 1,9%-os arányt kutatási célokra 6 milliárd euró magántőkére és a meglévő 40 mellett további 40 ezer, innovációs tevékenységet folytató vállalkozás bevonása lenne szükséges, emellett 500 ezer új munkahelyet kellene létrehozni a high-tech szektorban. Az ezen célkitűzéseket magában foglaló Nemzeti Innovációs Stratégia mellett a 2010. évi Innovációs Terv került bemutatásra.



A Terv keretében rövidtávon a kormány 1,2 milliárd eurót biztosít a gazdaság fellendítéséhez. A Terv alapján indított INNFLUYE alprogram a nemzeti technológiai platformok létrehozását és megerősítését szolgálja. Jelenleg 49 ilyen platform működik Spanyolországban. Mezőgazdasági vonatkozású: Spanyol Food for Life TP, Halászat és Akvakultúra TP, valamint a már említett FMTP. A mezőgazdaság és élelmiszeripar szempontjából még az INNPACTO alprogram érdemel említést, ez a K+F+I projekteket támogatja.



A KONFERENCIA ZÁRÁSA



Josep Puxeu a spanyol szaktárca államtitkára az ágazat jelenlegi helyzetével kapcsolatos rövid elemzést követően a miniszterhez és a főtitkárhoz hasonlóan az Európa 2020 Stratégia kapcsán hangsúlyozta, a spanyol EU elnökséget nagy örömmel tölti el, hogy az EIT által elfogadott következtetések egyértelműen utalnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jelentőségére. A mezőgazdaság a gazdasági válság ellenére 2009 során 3 negyedévben, illetve 2010 I-V. hónapokban munkahelyteremtő ágazat volt. Az ágazat teljesítménye pozitív mérleget mutat, az agrárexport rekord nagyságú. Problémát jelent viszont, hogy a válság nyomán a rövidtávú tervezés került előtérbe.



Az Uniós termelők számára szorgalmazott egyenlő versenyfeltételek kapcsán a közösségi preferencia helyett a reciprocitás elvének hangsúlyozását szorgalmazta. A harmadik országok az Uniós piacra jutás megkönnyítését kérik, miközben magasabb szintű állatjóléti, stb; követelményekkel állnak elő. „Hátrakötözött kézzel nem versenyezhetünk más országokkal, ezért az EU-nak ugyanazon növényegészségügyi és élelmiszerbiztonsági feltételek teljesítését kell elvárnia a harmadik országoktól, mint amit tőlünk követelnek”.



Puxeu a mezőgazdasági szektorok spanyol EU csatlakozás (1986) óta végbement fejlődését elemezte. A sertésszektor 1986. évi termelési szintje a mai teljes exportmennyiségnek felel meg. Az olívaolaj termelés közel ötszörösére bővült, míg Spanyolország mára a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs exportőrévé nőtte ki magát.



A murciai konferencia ajánlásai – melyek az elkövetkezendő napokban kerülnek véglegesítésre - a spanyol Fenntartható Mezőgazdaság Technológiai Platform hozzájárulását képezik majd az Európai Bizottság által a KAP jövőjével kapcsolatban kezdeményezett nyilvános vitához.



Kapcsolódó hivatalos honlapok:



- Fenntartható Mezőgazdaság Technológiai Platform

www.agriculturasostenible.org  



A konferencián elhangzott előadások már letölthetők a Platform honlapjáról.





- Tudományügyi és Innovációs Minisztérium

www.micinn.es



- Nemzeti Kutatási Tanács

www.csic.es





Madrid, 2010. július 9.

Szentmáry Tamás, mezőgazdasági attasé

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26