Új irányba fordul a vidék

Agro Napló
Kishantoson a minap negyedik alkalommal rendeztek Országos Bionapot. Az eseményen Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát a magyar agrárpolitika közeli terveiről kérdeztük.

 

- Európa nagyrészt vidékfejlesztési közegbe illeszti az agrárügyeit is, és megpróbálja a környezetet és annak problémáit is ebben a keretben kezelni – kezdte az államtitkár. - Ez a koncepció vezette az új kormányt, amikor egy olyan szerkezetet alakított ki, amiben a vidékfejlesztés, az agrárium és a környezet ügye – beleértve a vízgazdálkodást és az élelmiszer-biztonságot is -, egy minisztérium égisze alá került.



Ma az állam a kezében lévő földek nagy részét tőkés társaságoknak adja. Valamennyi adót fizetnek, de gyakorlatilag ez a földbérleti díjkülönbség, ez elviszi azt az adómennyiséget, amit befizetnek ezek a tőkés társaságok. S, ami fontos, ugyanazon a területen egy tőkeérdekeltségű társaság a foglalkoztatásnak a negyedét tudja biztosítani, mintha ezt családi, egyéni gazdasági formában tennék meg. Tehát alapvető változást gondolunk a föld- és birtokpolitikában.





Az állam kezelésében lévő földeket elsősorban a családoknak, a családi gazdálkodóknak, a helyben lakó gazdáknak fogjuk tartós földbérletre odaadni. Egy demográfiai földprogram keretében olyan fiatal pároknak, akik vállalják, hogy letelepednek, gazdálkodnak, és 2-3 gyereket tisztességgel felnevelnek. Ez egybe esik az ő szándékuk is, hiszen egy felmérés azt mutatja, hogy a fiatal párok, mikor összekerülnek, egy szép családot szeretnének, és 2-3 gyereket.

Az államnak kötelessége a közös érdekeink mentén, a közjó mentén őket segíteni abban, hogy ezt valóban megvalósíthassák. Tehát földet adunk hozzá tartós, örökölhető jogként. A fiatal gazdák induló támogatását meg fogjuk erősíteni, hogy el tudjanak indulni, és a családsegítés egyéb eszközeit is odatesszük köréjük, hogy valóban meg tudják valósítani, ami az ő egyéni céljuk is volt, és ami a közjó szempontjából is jó.



A családi, egyéni gazdasági modell, ez az európai agrármodell alapja. A család sok olyan dolgot tud, amit egy tőkés társaság nem tud ebben a kategóriában. Azt is világosan látnunk kell, hogy a piaci versenyben akkor tudnak megmaradni, ha – amikor a piaccal kapcsolatba kerülnek - összefognak.

Minden eszközzel segíteni fogjuk ezeknek a családoknak, családi gazdaságoknak az összefogását, hogy amikor beszereznek, vagy feldolgoznak, tárolnak, vagy piacra visznek árut, értékesítenek, akkor ezt együtt tudják megtenni, hogy nagyobb legyen az érdekérvényesítő képességük ezen a globalizálódó piacon.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26