VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM: NAPIRENDEN A KÁRENYHÍTÉS

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium tárgyalásokat kezdeményezett a pénzintézetekkel és a biztosító társaságokkal a rendkívüli időjárás miatt – árvíz, belvíz, jégverés – károsult gazdák hiteleinek átütemezéséről. Ez a javaslat is szerepel egyebek mellett a szaktárca kárenyhítési elképzelései között, amire a rendkívüli időjárási körülmények miatt nehéz helyzetbe került gazdák megsegítése érdekében van szükség.

 

Az aratási koordinációs bizottság első ülését követően kiadott VM tájékoztatás szerint a minisztérium mindent megtesz a termelőket ért kár mérséklésére, és a betakarítási munkák megkönnyítésére. Az összefoglaló emlékeztet arra, hogy június 18-tól a tárca honlapján részletesen olvashatók a minisztérium kárenyhítéssel kapcsolatos intézkedései. Így például a VM javasolja a kormánynak a kárenyhítési alap kötelező mértéken felüli feltöltését. (Jelenleg a gazdálkodók mintegy kétmilliárd forintot fizettek be önrészként ebbe az alapba, amelyet a kormány ugyanannyival egészítene ki az ide vonatkozó törvény szerint, mint amennyivel a gazdák az alap működtetéséhez hozzájárultak. Így az idén 4-,4,5 milliárd forint állna rendelkezésre a károk enyhítésére. A szakértők ugyanakkor ezt az összeget nem tartják elégségesnek, ezért szeretné a szaktárca elérni a kormánynál, hogy a kötelező mértéken felül töltsék fel az idén a kárenyhítési alapot.)



A károkról még pontos felmérés nincsen, ám azt a szakértők több tízmilliárd forintra teszik. Ezt a becslést támasztja alá a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal június közepén közzétett összegzése is, miszerint: ekkor 97 ezer hektár mezőgazdasági területen pusztult ki a vetés az országban a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Ebből a szántó 87 ezer hektár volt. Az előző két hónapban, azaz májusban és júniusban országosan átlagosan annyi csapadék hullott, mint a szokásos évi összmennyiség. Ezért a gabonatáblákat a megrongálódott utakon nehéz megközelíteni, és egyes területeken a belvíz miatt még a lánctalpas kombájnok is elakadnak.



A termés minőségéről a Vidékfejlesztési Minisztériumnak egyelőre csak becslései vannak. Az azonban biztos, hogy a tartós vízborítás illetve a különféle védekezési munkák elmaradása nem tett jót a növényeknek. A gabonapiaci árak a tavaly október-decemberi mélypont óta stagnálnak, csak az utolsó hetekben volt némi emelkedés tapasztalható a piacon. A stagnálás alól csak a takarmánykukorica kivétel, amelynek ára az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett.



A szaktárca az aratás megkönnyítése érdekében kérte a rendőrséget, hogy a betakarítási munkák során segítsék a gazdálkodókat, ha nem készülnek el az aratásig a mezőgazdasági gépek közlekedését könnyítő jogszabályok, a termelőkkel szemben akkor sem a büntetés, inkább a figyelmeztetés eszközével éljenek.



Annak érdekében, hogy a termelők anyagi nehézségein enyhítsenek, az Országgyűlés elé olyan javaslat került, hogy a kárenyhítési alapba asz önrészt a gazdálkodóknak ne június 30-ig kelljen befizetni, hanem ez a határidő szeptember 30. legyen. A honatyák ugyanakkor elvetették azt a kezdeményezést, hogy a kárenyhítési alapba való jelentkezés határidejét is hosszabbítsák meg.



Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a gazdák helyzete jelenleg tragikus. Szerinte a nehéz természeti körülmények miatt lesz, ahol a betakarítás az idén elmarad, de van olyan térsége az országnak, ahol a gazdálkodók semmiféle kárt nem szenvedtek. A GOSZ elnöke úgy vélekedett: a gazdák számára már a 10 százalékos terméskiesés is súlyos következményekkel jár, de most vannak olyan régiói az országnak, ahol várhatóan akár 25 százalékos terméskieséssel is lehet számolni. Vancsura József ezért azt kérte a kormánytól, hogy ne hagyja magukra a gazdálkodókat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26