Az Agro Napló rövidhírei

Agro Napló
ÉLESBEN TANULHATNAK A TŐZSDÉN A KRF HALLGATÓI TEJÁGAZAT: CSÖKKENŐ TERMELÉSI KEDV FENNTARTHATÓ ÉLELMISZERLÁNC VILÁGTALÁLKOZÓ FAZEKAS SÁNDORNÁL JÁRT AZ AMERIKAI NAGYKÖVET FRANCIAORSZÁG TÁMOGATJA MAGYARORSZÁGOTKÉSZÜLŐ FÖLDTÖRVÉNY: ELŐVÁSÁRLÁSI JOG AZ ÁLLAMNAK

 

ÉLESBEN TANULHATNAK A TŐZSDÉN A KRF HALLGATÓI



Európában egyedülálló módon élesben próbálhatják ki tudásukat a tőzsdén a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kiválasztott hallgatói. Erre a CODEX Tőzsdeügynökség Zrt. és a mátraalji városban működő Károly Róbert Főiskola (KRF) között létrejött együttműködési megállapodás alapján nyílik lehetőség. A megállapodás alapján a főiskola hallgatói ugyanis valódi üzleti környezetben éles kereskedés közben vesznek részt a pénz- és tőzsdepiaci kereskedésben, valamint a banki befektetési tevékenységekben.



A projekt megvalósítása eddig a főiskolának több mint 20 millió forintjába kerül, a CODEX Tőzsdeügynökség pedig mintegy 40-50 millió forint tőkével járult hozzá a program megvalósításához. A képzés végén a résztvevők tanúsítványt kapnak, amely a diploma kiegészítéseként felhasználható további karrierépítésük során.

 

 

TEJÁGAZAT: CSÖKKENŐ TERMELÉSI KEDV



Csökken a magyar vállalkozások tejtermelési kedve, és folyamatosan csökkennek a belföldi eladások is – többnek között ez olvasható ki abból az összegzésből, amelyet a Tej Terméktanács tett közzé a Tej Világnapja alkalmából.



A magyar tejkvóta kihasználtsága z idei kvótaévben várhatóan csupán 76 százalék lesz az előző kvótaévi 84,5 százalékkal szemben. A szakmai szervezet által képviselt termelők a kiosztott kvótához mérten 71 százalékos lefedettséget érnek el a terméktanács adatai szerint. A felvásárolt tej vonatkozásában a lefedettség 80 százalék.



Az idei év első 4 hónapjában a fogyasztói tejértékesítés mintegy 7,5 százalékkal csökkent, a sajteladás visszaesése pedig meghaladta a 10 százalékot az előző év hasonló időszakához képest.

 

 

FENNTARTHATÓ ÉLELMISZERLÁNC VILÁGTALÁLKOZÓ



Európa idei legnagyobb élelmiszeripari eseménysorozatát rendezik meg augusztus második felében a magyar fővárosban. Budapesten lesz ugyanis az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó Az augusztus 17-22 között megrendezendő eseménysorozat központja a Budai Várban lesz. Itt rendezik meg a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust. Ez az esemény az illetékes hatóságok az oktatási és tudományos intézmények, valamint az élelmiszeripari vállalkozások és a fogyasztók közös fóruma lesz. Emellett több vidéki városban helyi élelmiszer-bemutatók gazdagítják a programot.



A fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a talajművelés, a növénytermesztés, az állattenyésztés, a húsfeldolgozás, az ételkészítés és a hulladékkezelési lánc akkor biztonságos, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel összehangolva működtetik.

 

 

FAZEKAS SÁNDORNÁL JÁRT AZ AMERIKAI NAGYKÖVET



Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél járt június második felében a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis. A magyar miniszter hivatalában fogadta az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének vezetőjét.



A találkozón a nagykövet kijelentette, hogy Barack Obama, az USA elnöke új együttműködési lehetőségeket keres és kezdeményez a partnerországokkal. Az USA-ban úgy vélik, hogy a kapcsolatépítés leghatékonyabb módja az lehet, ha ezek az államok sikeresen fejlődnek. Magyarország földrajzi helyzeténél fogva jó adottságokkal rendelkezik, ezért a mezőgazdaság lehet az egyik olyan terület, amely alkalmas a megújulásra. Az amerikai nagykövet a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy ő maga is gazdálkodó családból származik, így különösen érdekli a magyar agrárium múltja és jelene.

 

 

FRANCIAORSZÁG TÁMOGATJA MAGYARORSZÁGOT



Franciaország támogatja azt a magyar kezdeményezést, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmát 3 évvel hosszabbítsák meg Magyarországon. Ezt Bruno Le Maire francia agrárminiszter jelentette ki néhány hete budapesti látogatásán, amikor találkozott Fazekas Sándorral, a vidékfejlesztési tárca irányítójával.



A francia miniszter arról is beszélt, hogy a Közös Agrárpolitika tekintetében kikerülhetetlenek a változások annak érdekében, hogy az unió Közös Agrárpolitikája a jövőben igazságosabb legyen. Abban pedig nézetazonosság volt a magyar és a francia tárcavezető között, hogy erős KAP-ra a továbbiakban is szükség van és lesz.



Bruno Le Maire hangoztatta: az európai piacnak szabályozott piacnak kell lennie. Ezért javítani kell az átláthatóságot, valamint az információáramlás minőségét ezen a területen. A szabályozottság nem öncél – húzta alá a francia miniszter – hanem azt a célt szolgálja, hogy az esetleges válságok idején a piaci reagálás rugalmasabb legyen az unióban.

 

 

KÉSZÜLŐ FÖLDTÖRVÉNY: ELŐVÁSÁRLÁSI JOG AZ ÁLLAMNAK

A készülő földtörvény tervezete azt tartalmazza, hogy elővásárlási jog illetné meg a magyar államot a Vidékfejlesztési Minisztériumból származó információk szerint. Ez lenne a leglényegesebb változás az új földügyi jogszabályban, amelyet még a nyáron az Országgyűlés elé kívánnak terjeszteni.



A változtatással a föld spekulációs vásárlásának szeretnének gátat szabni. Emellett az állami földvétel megfelelő hátteret biztosítana birtokaik bővítéséhez az erre igényt tartó gazdálkodóknak.



Magyarországon jelenleg mintegy 5 millió hektárt művelnek a gazdálkodók. Területalapú támogatást tavaly mintegy 185 ezer gazdálkodó igényelt. A támogatást igénylők több, mint 60 százaléka 10 hektárnál kisebb területre kérte a támogatást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26