Oroszországi szárazság

Agro Napló
A 2010. július 12-i kormányülésen Vlagyimir Putyin miniszterelnök bejelentette, hogy nem hagyják cserben a szárazságtól sújtott területeket, az érintett régiók költségvetési hiteleket, maguk a gazdák pedig dotációt fognak kapni.

 

Szavai szerint jelenleg már tizenöt szubjektumát érintette Oroszországnak a rendkívüli szárazság, ebből 14-ben rendkívüli helyzetet kellett kihirdetni. Biztosítani kell a mezőgazdaság gazdasági stabilitását és nem szabad hagyni, hogy a gazdálkodó egységek adósság-gödörbe essenek. A régiók megsegítésénél természetesen nem csökken azok felelőssége, a kormány elvárja, hogy saját költségvetésükből is áldozzanak a kárelhárításra. Elsősorban azokat a területeket fogják támogatni, ahol az öngondoskodás keretében maguk a gazdálkodók is felkészültek a bajra és kellő időben kötöttek biztosítást.



Putyin felhívta a figyelmet arra is, hogy ne próbáljon meg senki sem a helyzettel visszaélni, s a baj okán megpróbálni meggazdagodni, mert ezt szigorúan ellenőrzik, és a legkisebb kísérletet is keményen meg fogják torolni. A miniszterelnök elmondása szerint az országot nem fogja megrendíteni a rendkívüli időjárás, hisz az intervenciós alapokban 9,5 millió tonna gabona van, ebből 3,5 millió takarmánygabona.



A kormányülésen az orosz mezőgazdasági tárca vezetője, Jelena Szkrinnyik hozzátette, hogy a módosított gabonatermés előrejelzést - mely 90 millió tonnáról 85 millió tonnára csökkentette a várható termést - valószínűleg újra módosítani kell negatív irányba.



A minisztérium vezetője újfent elmondta, hogy tavalyról 24 millió tonna átmenő készlet maradt, ami 20%-kal több a tavalyi készletnél, tehát gabonahiány nem fog keletkezni. A belső ellátás teljességgel biztosítottnak látszik, maximum ha kell, az eredetileg tervezett 20 millió tonnás exportmennyiséget kell kissé visszafogni.



A téma kapcsán sajtókonferencián szólalt fel Arkagyij Zlocsevszkij, a Gabonaszövetség elnöke is, aki szerint teljességgel megalapozatlanok azok a híresztelések, miszerint a szárazság miatt gabonahiány keletkezne. Az tény, hogy az elmúlt 130 év legnagyobb szárazságával néz szembe az ország, és a 49 millió ha vetésterületből már kilenc millió megsemmisült, de a minisztérium 85 millió tonnás prognózisa reálisnak mondható, bár némi további csökkenés még elképzelhető.



Mivel a belső fogyasztás 77 millió tonna, és a FAO előírásait (a belső fogyasztás 17%-a, vagyis 12 millió tonna) kétszeresen is meghaladó áthúzódó tartalékokkal, vagyis 24 millió tonnával rendelkezik az ország, a gabonahiánnyal való ijesztgetés minden alapot nélkülöz. Amellett, hogy reálisnak tartja a világpiacon kiharcolt 20 millió tonnás exportpotenciál megtartását, véleménye szerint az országot teljességgel el tudják látni gabonával, s még jövő júliusig marad is 12 millió tonna gabona, ami pont a FAO előírásainak megfelel.







Kenedi Ákos



Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26