Segítség a TÉSZ-eknek

Agro Napló
Mintegy 1,2 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatást használhatnak fel hamarosan a zöldség-gyümölcs ágazat termelői, értékesítői szövetkezetei, a TÉSZ-ek. Az Európai Unió már jóváhagyta a kifizetéseket, most a kiutaláshoz szükséges tárcarendelet egyeztetése zajlik. A minisztérium július 6-ig kérte a terméktanácsot és a TÉSZ-ek elnökségét, hogy tegyék meg javaslataikat.

 

Az idei, rekordmennyiségű csapadék a ribizli-ültetvényeket sem kímélte. A víz elvonult, de pusztító hatása most is jól látszik.



- A belvíz, illetve az árvíz miatt nem tudom betakarítani a saját termelésű ribiszkémet – tárja szét karjait Molnár Ferenc, bakonybánki őstermelő. - Ezért most bérbe dolgozunk a TÉSZ-tagok számára, és próbálunk besegíteni a még betakarítható területeken, bár a termésátlag, illetve az ár nem igazán kedvező.



Folyamatosan történik a kárfelmérés, de biztosítás híján nem sokra számíthat a bakonybánki őstermelő.



- A magas talajvizeket, illetve belvizeket nem igazán bírja a ribiszke. Ez problémát fog okozni a jövő évi termésnél is. Az alacsony átvételi ár, és a gyenge termésátlagok miatt sok gazda már azt fontolgatja, hogy kivágja az ültetvényét.





A gazdáknak annyi reményük van, hogy a Hanság-FertőMenti TÉSZ tagjaként nem maradnak egyedül problémájukkal. Biztató, hogy a kormány 1,2 milliárd nemzeti kiegészítő támogatás keretében szeretné segíteni a zöldség-gyümölcs ágazat termelői, értékesítői szövetkezeteit, a TÉSZ-eket. A nemzeti támogatás megítélését az Európai Unió szabályozza. Feltétele, hogy a zöldség-gyümölcs szektorban 20 százalék alatt legyen a szervezettség. Ennek a feltételnek Magyarország megfelelt, így már csak a kifizetések rendeleti szabályozása van hátra. Jelenleg az egyeztetés folyik, tudtuk meg Családi Jánostól, a Hanság Fertőmente TÉSZ elnökétől.



- Két variációt láttam eddig. Mindkét variációval kapcsolatban több TÉSZ vezetővel és más szakemberekkel egyeztetve módosító javaslatokat tettünk. A legfőbb javaslatunk az volt, hogy a TÉSZ-eknek a teljes köre hozzájuthasson ehhez a nemzeti támogatáshoz.

A jelenlegi törvénytervezetben a nemzeti támogatást olyan TÉSZ-ek vehetnék igénybe, amelyek másodlagos szövetkezéseikkel hajtanák végre a fejlesztéseiket. A TÉSZ-ek javaslata szerint arányaiban 60-70 százalékos alanyi jogon járó alaptámogatásból, és 30-40 százalékban a társuláshoz kötött többlettámogatásból álljon a nemzeti támogatás.



- Volt egy TÉSZ bizottsági ülésünk Nagykőrösön, ott ezeket a javaslatokat előterjesztettem. A többség amellett volt, hogy a nemzeti támogatásról szóló rendelet így legyen megalkotva.



A Hanság Fertőmente TÉSZ 2003-ban alakult Győr-Moson-Sopron megyében. Jelenleg 95 tagja van, 5 megyéből. Elveik szerint legfontosabb a tagság támogatása.

- Amennyiben a gazdasági érdekek úgy hozzák társuljanak a szövetkezetek, és akkor plusz támogatáshoz juthatnak. De én azt gondolom, hogy a mostani kormány és a vidékfejlesztési minisztérium elképzeléseivel is összhangba hozható, hogy ennek a támogatásnak egy jelentősebb része minél szélesebb körhöz jusson el.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26