2024. július 22. hétfő Magdolna

Ökogazdálkodással az élhető vidékért

Agro Napló
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ szakemberei már hosszú évek óta folytatnak ökogazdálkodást, és tanítják a lelkes, gazdálkodó növendékeket. A VI. Országos Bionap keretében számos előadó érkezett Kishantosra, hiszen a biokultúra előnyeit igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel. Ezúttal három résztvevő véleményére voltunk kíváncsiak.

 

Bolye Ferenc, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője:



- Sikerült időben átmenteni Németországból azt a szemléletet, az ökogazdálkodást, ahol vegyszerek és műtrágyák nélkül lehet gazdálkodni. Már induláskor olyan gazdaságot álmodtunk meg, ahol ezt a gazdálkodási formát bemutathatjuk. Már csak azért is, hogy a gödöllői egyetemen tanuló diákok ide jöhessenek a gyakorlatot elsajátítani. Az a célunk, hogy megtanulják, és amikor majd Sarkadkeresztúron, vagy éppen valahol Győr megyében letelepednek, akkor ne csak az egyetemen tanultakat, hanem ezt a gyakorlatot is vigyék magukkal. Szemléletünk lényege, hogy a szántástól a végtermékek előállításáig, a búza akár lisztként, aztán majd kenyérként, vagy éppen a tej biosajtként hagyja el a telepet. Mindezt elérhető áron kellene megtermelni.





Ware Borbála, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke:



- Sok ember nem is hallott arról, hogy le akarják szabályozni a vetőmagok használatát. Én attól tartok, hogy még az európai képviselők között is sok olyan van, aki csak legyint „oh, vetőmagtéma”, s nem megy el szavazni, mert nem érdekli, mert azt hiszi, hogy ez egy smafu. Pedig az nagyon komoly dolog, amikor már a vetőmagba, meg az életbe, az élet leszabályozásába nyúlunk bele. Ez a jövő, hogyha nem választhatom a vetőmagot szabadon, s azt kell elvetnem, amit az áruház polcairól veszek le. És az nem kel ki, mert nem kel ki, és nem én szelektáltam, hogy az én földemnek megfelelő legjobb vetőmagom legyen. Ráadásul nem tudom, hogy abban van-e GMO, mert tilos ugyan, de nincs ráírva a csomagra, hogy honnan származott, mielőtt becsomagolták Görögországban. Ezekkel a kérdésekkel kell, hogy foglalkozzon minden képviselő és mindenki, aki döntéshozó, mert a gazdáknak nincs hangja.





Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára:



- Egy olyan mezőgazdaság van a jövőképünkben, amely minőségi terméket állít elő, jó minőségű, szermaradvány-mentes, egészséges, biztonságos élelmiszert. Mindezt úgy teszi, hogy megőrzi a tájat, az élővilágot, fenntartja az egyensúlyt, és egy élhető vidéket, élhető környezetet hoz létre. Mindezt olyan rendszerekben teszi a mezőgazdaság, amelyek sok embernek munkát, megélhetést is ad. Nem egyszerűen csak munkát, hanem olyan munkát, amiből megélhetnek a családok.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26