2024. július 22. hétfő Magdolna

A téglaporos pirospaprika és a vegyszeres alma a rémmesékbe való és nem az üzletek polcaira!

Agro Napló
Hatályba lépett a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletmódosítás. Az emberek 96 százaléka támogatja az élelmiszerek fokozott ellenőrzését.

 

– Az új rendelet célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra. Magyarország ne legyen Európa élelmiszer-hulladék lerakóhelye.



– Az új előírással bevezetjük a másodlagos élelmiszervizsgálatot, amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint.



– A dupla ellenőrzés dupla biztonságot jelent. A termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.



– Az új rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (pl. hús, friss zöldség-gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz (szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, első magyarországi tárolási helyszín) a felügyeleti szerveknek.



– Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti.



– Az MGSZH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek.



– A vizsgálatok nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, a felügyelet megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzi.



– Az eddigi húsáruknál alkalmazott szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MGSZH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100%-át ellenőrzi.



– Kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás.



– A szállítmányokkal kapcsolatos adatokat (pl. a beszerzési ár) az ellenőrző hatóság munkatársai a legszigorúbb titokvédelmi előírások szerint kezelik.



– A új rendelet előírásait megszegők szigorú szankciókra számíthatnak.



– Az eljárás (másodlagos élelmiszerellenőrzés) Európa több országában működik. Az új magyar szabályozás összhangban van az európai uniós normákkal.



– A rossz minőségű élelmiszerek kiszorítása lehetővé teszi, hogy a magyar kistermelők eladhassák termékeiket a kereskedelemben.



– A rendszer működéséhez szükséges szakembergárda jó része átcsoportosításokkal biztosítható, a betöltetlen álláshelyekre pedig új munkatársakat vesz fel a hivatal.





A jogszabály pontos szövegét itt olvashatja

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26