2024. július 22. hétfő Magdolna

Értékgazdag települések kerestetnek!

Agro Napló
Pályázati úton nyerhetik el az önkormányzatok az Értékgazdag Település címet, mellyel az értékeikre, azok megőrzésére, bemutatására, népszerűsítésére, fenntartható hasznosítására gondot fordító településeket jutalmazzák.

 

Pályázati úton nyerhetik el az önkormányzatok az Értékgazdag Település címet, mellyel az értékeikre, azok megőrzésére, bemutatására, népszerűsítésére, fenntartható hasznosítására gondot fordító településeket jutalmazzák.



A Norvég Alap által támogatott projekt célja egy olyan átfogó, az ország egészét lefedő internetes tájérték-kataszter (TÉKA) elkészítése, amely nemcsak a védett kulturális és természeti kincseket tartalmazza, hanem a természetvédelmi és a kulturális örökségvédelmi törvény hatálya alá nem eső, ám a helyi környezetnek mégis fontos részét alkotó tájértékeket is.



Hazánk rejtett értékeinek száma jóval meghaladja a jogszabály alapján védettekét, ami országosan mintegy 100 ezerre becsülhető. Ráadásul a gazdasági környezet és a védelem hiánya miatt ez a szám rohamosan csökken. A TÉKA rendszerével remélhetőleg megnyílik a lehetőség az eddig ismeretlen kincsek feltérképezésére.



Az Értékgazdag Település címre pályázó önkormányzatoktól egy maximum 5 perces bemutatkozó filmet várnak a szervezők – melyben kreatív módon adnak számot a település vonzerőiről, értékeiről, az önkormányzat ezek hasznosítására vonatkozó terveiről –, valamint egy legfeljebb 5 oldalas összefoglalót a település értékeinek megóvási, fejlesztési és hasznosítási terveiről.



Emellett elvárás, hogy a település a honlapján mutassa be a település közigazgatási területén található táji értékeket.



A nyerteseknek három kategóriában ítél oda díjat a szakmai zsűri. Egyrészt a legfeljebb 10 ezer, másrészt a 10 és 40 ezer fő közötti, végül pedig a 40 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések versenghetnek a kitüntető címért.



A pályázatok online beadásának határideje: szeptember 13., déli 12 óra.



A pályázati kiírás letölthető a TÉKA honlapról.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26