2024. július 22. hétfő Magdolna

Termelési előrejelzés és piaci kitekintés az USA-ból

Agro Napló
Az Informa Economics[1] szakértői szerint a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) júliusi kereslet-kínálati jelentésének kukoricára vonatkozó adatai meglepetésként érték a piacot. Mint ismeretes, az USDA júniushoz képest mintegy 400 ezer hektárral lefelé korrigálta a kukorica 2010-es vetésterületére vonatkozó előrejelzését, és 5 millió tonnával kevesebb áthúzódó készletet vetít előre. Mindez 3 millió tonnával kisebb – de még így is rekordnagyságú - össztermést jelent. Az adatok trendváltozást jelentettek a tavalyi és az idei termésre vonatkozó árakra és a kereskedésre nézve nemcsak a kukorica, hanem a búza és a szójabab esetében is.

 


1. ábra: A kukorica decemberi határidős ára a CME-n, $/bushel.

 

A búza határidős ára annak ellenére emelkedett, hogy az áthúzódó készletek igen magasak (a készlet/felhasználás arány 54 % körüli), és a júniusi előrejelzés óta tovább emelkedtek. Ennek oka elsősorban az, hogy a kukorica húzta felfelé a búzát is, valamint hogy az USDA a korábbinál kedvezőtlenebb termelési adatokat prognosztizál a Fekete-tenger térségében. Oroszország esetében például 5 millió, Kanada esetében 2,5 millió tonnával csökkentette a várakozásokat júniushoz képest.

 

 


2. ábra: A búza decemberi határidős ára a CME-n, $/bushel.



 

Az Informa szerint egyébként a határidős búza túlárazott, ezért korrekció valószínűsíthető. A szakértők szerint az utóbbi időben ismételten megnövekedett a spekulációs célú tevékenység az árutőzsdéken. A Kongresszus az utóbbi hetekben elfogadott egy pénzpiaci reformtörvény-csomagot, amelyet Obama elnök 2010. július 21-én írt alá. Egyelőre nem látható biztonsággal, hogy az új szabályozás és annak szigorításai milyen hatással lesznek a kereskedésre. Az Informa szakértői szerint mélyreható változások azonban hosszabb távon nem várhatók.



Jelen pillanatban mindhárom fő haszonnövény fejlődése az ötéves átlag felett van, ami magas hozamokat vetít előre. Búza esetében az USDA rekordhozammal (3,1 tonna/ha) számol. A szójabab állapota június utolsó heteiben a csapadékos időjárás következtében némiképp romlott, de még így is magasan átlag feletti. A szójabab vetésterülete egyébként sorozatban a harmadik éve dönt rekordot.



Az utóbbi hetekben tapasztalt „árrobbanást” az is elősegítette, hogy a dollár némiképp gyengült, ami javította az amerikai exportpozíciókat.



A kukorica felhasználásának szerkezetével kapcsolatban elmondható, hogy elsősorban az etanolipar által gerjesztett kereslet növekedése csökkenti immár harmadik éve az áthúzódó készleteket. Idén a kukorica 36 %-át használják fel etanol gyártására. A takarmányozási célú felhasználás az elmúlt gazdasági évvel szemben ismételten csökken, amely elsősorban a növekvő DDGs-felhasználásra és az állattartó ágazat problémáira vezethető vissza. A takarmányozási célú felhasználás immáron 5-6 esztendeje csökkenő tendenciát mutat, míg az export kisebb kilengésekkel egy nagyjából állandó 50 millió tonna körüli szinten állt be.



A Környezetvédelmi Ügynökség várhatóan szeptemberre közzéteszi az etanol üzemanyagokba történő bekeverésére vonatkozó új határértéket a 2007-et követően forgalomba hozott autók tekintetében. A várakozások szerint az új határérték 15 % (E15) lesz. Az Informa szerint mindez növelni fogja az etanol és a kukorica iránti keresletet, azonban rövid távon valószínűleg nem lesz meghatározó az árak tekintetében.



Az utóbbi hónapokban meglehetősen erős volt a Kínába irányuló amerikai kukoricaexport. Az Informa szakértői szerint Kína várhatóan hosszabb távon nettó kukoricaimportőr lesz, amely az amerikaiak számára is jó lehetőségeket hordoz magában. Azonban az elkövetkező 3-5 év valószínűleg egy átmeneti periódus lesz; ezalatt az amerikai export ugyanúgy vissza is eshet, mint ahogyan növekedett 2010 elején.



A szójabab esetében a 2010/11-es gazdasági évben is rekordtermés várható, azonban a felhasználás az elmúlt gazdasági évhez képest jelentősen visszaesik. Az Informa szerint ennek elsődleges oka, hogy a jó argentin és paraguayi terméseredményeknek köszönhetően romlott az amerikai szójabab exportpozíciója, és az új termés vonatkozásában csökkent a szójadara iránti kereslet (melynek köszönhetően a sajtolás is csökken). A 2010/11-es gazdasági évben a kínai szójabab-import eléri az 50 millió tonnát, azonban ezen belül az amerikai export részaránya jelentősen – 12-13 %-kal - csökken elsősorban az argentin szójabab javára (mindez mennyiségben 3-4 millió tonnás kiesést jelent).



________________________________________

[1] Az Informa Economics az USA egyik legmérvadóbb mezőgazdasági tanácsadó cége.





Dr. Tóth Attila

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26