2024. július 22. hétfő Magdolna

Szántóversenyek országszerte

Agro Napló
A „ Pax arva colat” azaz „a béke művelje a szántóföldeket” Tibullus római költőtő tollából származik. Ez a gondolat jelenleg a Világ Szántó Szövetség (WPO) jelmondata, amely szervezet legfontosabb törekvése, hogy a lehető legtöbb országban emelkedjen a szántás színvonala.

 

Az eke- és traktorgyártók, forgalmazók versengenek az agráriumban dolgozók figyelméért, azonban a mezőgazdaságban tevékenykedők sem vetik meg a vetélkedés hevét és örömét. Egy izgalmas megmérettetés nemcsak nagyszerű kikapcsolódás, de egyben tükör is, amely során az elvégzett munka minősége összehasonlítható másokéval. Nem véletlen, hiszen a szántás magányos folyamat, a gazdálkodóknak csupán egy-egy ilyen verseny alkalmával adódik lehetősége, hogy lemérje tudását. Az egész napos program nemcsak a munkáról szól, kikapcsolódást jelenthet az egész család számára, a társrendezvények - gép- és fajtabemutatók - alkalmával mindenki találhat kedvére való, szórakoztató elfoglaltságot.



A regionális megmérettetések július hónap végétől indulnak, az első állomás Farmos, ezt követően Siófokon, Kaposváron, Baktalórántházán és Hajdúböszörményen rendez a Magyar Szántóverseny Szövetség versenyeket. Az országos döntőre szeptember 18-án, Velencén kerül sor, ahol párhuzamosan zajlik majd a bioméhészek előadása, a témával kapcsolatos kiállítások, gyümölcskertészek, virágtermesztők, borászok és sajttermelők standjai várják az érdeklődőket. A programok remek alkalmat biztosítanak a kapcsolatok elmélyítésére, a küzdelem is közelebb hozza egymáshoz a résztvevőket. Dr. Jóri István, a Szántóverseny Szövetség elnöke és Dr. Soós Sándor, szövetségi titkár egyetértettek abban, hogy a megmérettetés egyik legizgalmasabb versenyszáma az ekevas hajítás, amely valószínűleg abból a hagyományból indult, hogy egy gazda elhajított egy ekevasat mérgében, mivel nem ment jól a szántás…



Az öt verseny és a döntő a Magyar Szántóverseny Szövetség versenyszabályzata alapján kerül lebonyolításra több kategóriában. A bírálat az összbenyomáson túl a nyitóbarázda minőségéből, az összevetés tökéletességéből, a növényi maradványok alátakarásából, a szántás minőségéből, a záróbarázda tökéletességéből, egyenességéből és az ekeleeresztés és kiemelés pontosságából tevődik össze. Minden versenyzőnek egy gabonatarlón kimért parcellát kell felszántania, amelynek mérete kategóriánként változó. A szántási mélység minimumáról a versenyt megelőző, gyakorló napon értesülnek az indulók.



Az MSzSz új honlapján bővebb információkat és érdekességeket olvashatnak az érdeklődők és az indulók is. Megismerhetik a szántóversenyek történetét, célját, módszereit és értékeit, valamint a magyarországi versenyek krónikáját. Az állandóan frissülő honlapon a korábbi események mellett a legaktuálisabb információk is hozzáférhetőek. A weboldal egyelőre a http://gt3.bme.hu/szantoverseny ideiglenes címen érhető el, amelyet jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem működtet.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26