2024. július 22. hétfő Magdolna

A természet ajándéka

Agro Napló
A hazai tehenészeti telepeken fejt tej 100 százalékban megfelel annak a követelménynek, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, vagy belőle kifogástalan minőségű tejtermék készüljön. Lehet-e ezt még fokozni? Elérni azt, hogy még több, egészségesebb és nagyobb élvezettel fogyasztható tejtermék jusson asztalunkra?

 

A tej a természet egyik legnagyobb ajándéka. Képes kielégíteni az újszülöttek teljes táplálóanyag-igényét, és alapja az egészséges fejlődésnek. Ahhoz, hogy a tej, és a belőle készült termékek hasznosak az emberek számára, nem férhet kétség. De vajon felhasználhatók-e a betegségek megelőzésére, ha bizonyos alkotórészei túlsúlyba kerülnek? A kérdés annál is inkább érdekes, mert eddig azt hittük, hogy a zsírdús tej koleszterin- és telített zsírsav-tartalma terhelést jelent a szervezetnek. Kiderült: az egyes telítetlen zsírsavak mennyisége takarmány-kiegészítőkkel növelhető, igaz, ilyenkor más, az egészségre káros anyagok is keletkezhetnek. Egy kivétel mégis van. Az egyik legfontosabb zsírsav, a linolsav a legeltetett kérődző állatok tejében dúsul fel. Ez a bendőben keletkezett hasznos anyag, a konjugált linolsav (CLA) védi a szívet, és a lefogyásban is segít. Úgy látszik, a tehenek, ha visszahelyezzük őket eredeti környezetükbe, a legelőre, megajándékozzák az embert.



- A CLA valóban egy olyan zsírsav, aminek pozitív hatásait találták a kutatók többféle területen is, a szív-érrendszer védelmének tekintetében csak úgy, mint a daganat-megelőzésben, illetve a fogyókúráknál – magyarázza Henter Izabella dietetikus. - Tehát az izomszövet minél kevesebb zsírtartalmát ezzel el lehet érni.



- Ez csak a tejben van, vagy a tejtermékekben is megtalálható?



- Megtalálható a tejtermékekben is. Tudjuk jól, hogy általában az embereknek nagyon jó a tej. Viszont akadnak olyanok, akik tejfehérje-allergiások, vagy tejcukor-érzékenyek, ám nekik készülnek bizonyos anyagokkal dúsított tejtermékek. Például kapható olyan probiotikus készítmény, amiben egészséges baktériumok vannak. Ezek mindenki számára jók. Sőt, bizonyos esetekben kifejezetten javasolt, mondjuk egy csúnya hasmenés, vagy egy antibiotikus kúra után. A tejet mi nem úgy használjuk, mint ahogy sokan külföldön. Pedig nagyon jó lenne, például a sovány tejtermékeket vagy a tejet üdítőnek bevezetni. Főleg gyermekeknek ajánlanám a melegben az alacsony zsírtartalmú tejet, vagy egy kis gyümölccsel összeturmixolva, cukor nélkül. Próbáljuk meg akár kefírbe, joghurtba belekeverni gyümölcsöt, és ezt adni desszertnek, nem pedig valami édességet. A nyári melegben nagyon üdítő lenne mindenki számára.



A gond az, hogy a hagyományosan előállított tejre is sokat költ a gazda, és keveset kap érte. Egy új eljárás, módszer - bármely kecsegtető is a fogyasztó számára - bevezetése veszélybe sodorhatja a tehenészetet. Hegedűs Imrének, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatójának azonban van már receptje.



- Feldolgozó üzemünkben, ahol naponta 2-4 ezer liter tejet tudunk feldolgozni, folyik egy kísérlet. Fűszerkeverékkel etetjük az állataink egy kis csoportját, és ebből készítünk sajtot. Azt gondoljuk, hogy nemcsak az alpesi legelőn tartott tehenek tejéből lehet jó sajtot készíteni, hanem a magyar síkságokon takarmányozott tehenek tejéből is.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26