2024. július 22. hétfő Magdolna

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 46/2010. (VII. 26.) közleménye

Agro Napló
Az AKG rendeletben szereplő, belvíz elvezetését tiltó előírás ideiglenes feloldásáról

 

Tekintettel a 2010. év során lehullott kiugróan nagy csapadékmennyiség által előidézett helyzetre, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az alábbiakat teszi közzé.



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 69. § (4) bekezdés ag), bg) pontjaitól, valamint 70. § ag), bg) pontjaitól eltérően, a gyepgazdálkodási természetvédelmi zonális célprogramok esetében (gyepgazdálkodás túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal, gyepgazdálkodás élőhely fejlesztési előírásokkal), azokról a károsodással fenyegetett Magas Természeti Értékű gyepterületekről, amelyek nem tartoznak az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet hatálya alá (nem Natura 2000 gyepterületek), a károsodást előidéző vízmennyiség a működési terület szerint érintett nemzeti park igazgatóság véleményére alapozottan térben és időben korlátozva elvezethető.



A Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól szóló 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet 4. § 2) bekezdése alapján a Natura 2000 gyepterületeken a vízelvezetés továbbra is tilos.





A belvíz szankciómentes elvezetésének feltételei a következők:



1. Vis maior esemény bejelentése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján 2010. június 23-án közzétett tájékoztató alapján.

2. Az MVH honlapján elérhető belvíz elvezetéséhez való hozzájárulást igazoló formanyomtatvány kitöltése, kinyomtatása és a működési terület szerint érintett nemzeti park igazgatóság által történő hitelesítése.

3. A területet károsodással fenyegető vízmennyiség elvezetése után az eredeti állapot visszaállítása (talajfelszín viszonyok rendezése), amelynek ellenőrzésére a helyszínen sor kerülhet.



A második pontban foglalt igazolást a gazdálkodónak nem kell beküldenie az MVH-hoz, az eredeti példányt meg kell őriznie, és helyszíni ellenőrzéskor be kell tudni mutatnia az ellenőrnek.





VM - Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26