2024. július 22. hétfő Magdolna

Legelőn, vagy istállóban?

Agro Napló
Régóta tudjuk, hogy a tej egészséges táplálék. Az azonban csak mostanában derült ki, hogy a legeltetett tehenek teje sokkal egészségesebb az emberi szívre, mint az iparszerű telepeken élőké, csökkenti a szívinfarktus veszélyét. Ha ez így igaz, akkor a Föld valamennyi tehenét legeltetni kellene, kérdés, megoldható-e ez?

 

Azt gondolnánk, hogy eleink egészségesebbek lehettek, mint mi, mert közülük legtöbben csak legeltetett tehenek tejét itták. Ez azonban tévedés, pontosabban itt, a Kárpát-medencében csak bizonyos időszakokra volt igaz. A tudósok annak tulajdonítják a legeltetett tehenek tejének egészségre gyakorolt erős hatását, hogy az ilyen tej ötször annyi esszenciális zsírsavat, linolsavat tartalmaz, mint az állattenyésztő telepeken termelő társaiké.



- A tej minőségére sok tényező hat – kezdi a téma tudományos megközelítését dr. Unger András, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. igazgatója. - Ami a beltartalmat meghatározza az a fajta, a takarmányozás és a laktáció. Egy jól karbantartott Holstein-fríz fajta 7 ezer litert is tud termelni egy évben, alacsonyabb beltartalmi jellemzőkkel - a zsírtartalom a 3,6-ot általában nem haladja meg, a fehérjetartalma pedig 3-3,2 százalék körül van. A takarmányozással kapcsolatban nagyon érdekes dolgokat tapasztaltunk az elmúlt években, amikor a gabonát nem tudták eladni, és a tehenekkel feletették. Akkor olyan esetek is előfordultak, hogy a tejnek a fehérjetartalma meghaladta a zsírtartalmát is, ami nagyon ritka eset. Ennek a sajtgyártók, a tejporgyártók rendkívüli módon örültek, mert a sajt-kihozatal döntően a fehérjetartalom függvénye. A takarmányozás-technológiának megvannak a szabályai. Egy szarvasmarha takarmányozása alapvetően két tényezőből áll. Az egyik a tömegtakarmány, a szilázs. Ebből egy nagy tejtermelő tehénnel nem tudnak megetetni annyit, ami az ő tejtermeléséhez elegendő lenne. Ezért abrakot, tehát koncentrált takarmányt is kell etetni. Sokszor hiányzik ez a plusz, ez a koncentrált takarmány, ami aztán beltartalomban szegényíti a tejet.



Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója szerint a tej minősége nemcsak náluk, hanem a magyar tejtermelő gazdaságok túlnyomó többségében extra minőségű.



- Ha már egyszer kifejtünk egy extra minőségű tejet, akkor annak nem szabad elrontani a minőségét. Én ebben látom a megoldás kulcsát. Ennek érdekében a kollégáimmal együtt sokat teszünk évek óta. Jelenleg 14 kisteherautóval és 40 automatával értékesítjük a friss tejet. Nos, én ezt tartom a minőség garanciájának.



- Az Egyesült Államokban nem annyira, de Új-Zélandon, Írországban legelőn tartják az állatokat – mondja dr. Unger András. – Ezeknek a tejeknek egészen más az összetétele, például A-vitaminban rendkívül gazdagok, és a színük sárga. Magyarországon is sokszor felvetődött a kérdés, hogy miért nem legeltetünk. Magyarországon sajnos, ennek nincsen alternatívája. Amikor július közepén kiégnek a legelők, akkor a legelőt csak öntözéssel lehet fenntartani, ez borzasztó drága. Ha megvizsgáljuk, hogy egységnyi szántóterületről mennyi takarmány, mennyi energia hozható le, akkor azt kell mondani, hogy a silókukorica messze megver mindent. Tehát Magyarországon nincs más alternatíva, mint silókukoricát termeszteni, szilázst készíteni belőle, és éven át ezzel takarmányozni az állatokat.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26