2024. július 22. hétfő Magdolna

Nyári kampány a házi kedvencek védelmében

Agro Napló
A nyári vakáció előtt intenzív kampányba fogtak az olasz állatvédő szervezetek, sokszor sokkoló plakátokkal, és egyéb akciókkal irányítva rá a figyelmet arra a jelenségre, amely hosszabb szabadságok vagy nagy ünnepek idején jelentkezik: házi kedvenceiket elengedésére.

 

Éves szinten Olaszországban 50 ezer kutyát és kb. 80 ezer macskát engednek el gazdáik. A kampányban olyan híres emberek vállaltak részt, mint Umberto Veronesi (orvosprofesszor, rákkutató, korábbi egészségügyi miniszter) vagy Oliviero Toscani, a Benetton művészfotósa (aki híres-hírhedt fotósorozatot készített anorexiás modellekről vagy fehér- és színes bőrű emberekről). A mostani házikedvenc-védő kampány olyan akciókat foglal magában, mint pl. egy naptár „Korcskutya 2010” címmel, amely szomorú szemű kutyusok vádló pillantását örökíti meg, vagy az Almo Nature kisállat-alom reklámja (Toscani-fotók) félmeztelen felnőttekkel kutya vagy macska álarcban. Ez utóbbi célja, hogy leleplezze a képmutató társadalom felszínes házi kedvenc imádatát, amely kényelmetlen helyzetekben pusztításhoz vezet.



Sikeres önkormányzati kezdeményezések - Róma város polgármesteri hivatala ősztől indítja „Ürítsük ki a kutyamenhelyeket” c. kampányát. Ennek lényege, hogy ingyen koncertjegyeket és múzeumi belépőket kapnak azok, akik elhagyott kisállatot fogadnak örökbe. Ezen túl szintén őszre tervezi az önkormányzat azt a 2 napos akciót, amelynek során egy napot a sterilizációs témakörének, a másikat pedig a chip-használatnak szánnak. Az említet napokon Róma főbb terein nyilvános sátorokban lesz ismeretterjesztő előadás, orvosi konzultációs lehetőség ill. chip-felhelyezés. Szintén az önkormányzati akciósor része az a rádióreklám és plakát „invázió”, amely a rómaiakat a kedvencekkel való közös nyaralásra szólítja fel, tanácsokat adva arra vonatkozóan, hol fogadják házi kedvenceiket, melyik kempingben, tengerparton nyaralhatnak együtt a négylábúakkal. Zöld számot is aktiváltak a kérdéskör érdekében.



Az AIDAA (állat- és környezetvédők olaszországi szövetsége) éves jelentése szerint a figyelemfelkeltő akciók már észlelhető eredménnyel jártak: az előző negyedévben kb. 40%-kal csökkent a kisállat-elhagyások száma.



A gazdasági válság számlájára írják a szakértők azt az új jelenséget, amely a lótartók között jelentkezik, sokan a költséges hobbijukat számolják fel egyik napról a másikra – szó szerint - szélnek eresztve lovaikat. Ez úgy a hivatásos tenyésztőknél (versenyló tenyésztésben 80%-os visszaesés mutatkozott 2009-ben), mint a hobbilovasoknál egyaránt jelentkezik, lévén a lótartás igencsak költséges tevékenység/hobby. A kicsapott lovak így szabadon legelnek a mezőkön, réteken, de gondozás hiányában állapotuk leromlik, emellett komoly kockázati tényezőt jelentenek az autósokra. A jelenség leggyakrabban Umbria és Liguria tartományokban jelentkezik, ahol hagyományosan aktív szektor a lótartás. A kérdésben érintett szakminisztérium – egészségügyi tárca – különleges munkacsoportot (task force) állított fel a kóborállat-jelenség felszámolására. 





Dr. Hagymási Tünde – TéT-attasé

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26