2024. július 22. hétfő Magdolna

Tiszta energia miniszteri konferencia Washingtonban

Agro Napló
A globális energiafogyasztás több mint 80 %-át képviselő 24 kormányzat részvételével első ízben került megrendezésre egy miniszteri szintű tiszta energia konferencia 2010. július 19. és 20. között Washingtonban. A konferencia 11 új, de alapjaiban a Major Economies Forum Global Partnership 2009 decemberében elfogadott Technológiai Akciótervére épülő kezdeményezést fogadott el, melynek célja, hogy világszinten megkönnyítse az átállást a tiszta energiák felhasználására.

 

A kezdeményezések célja az energiahatékonyság növelése, a smart grid, az elektromos autók, a szénmegkötési technológiák terjesztése, a megújuló energia piacok támogatása, a tiszta energiaforrásokhoz való hozzájutás megkönnyítése, munkahelyteremtés és a nők részvételének erősítése a tiszta energia-projektekben. Bővebben lásd: http://cleanenergyministerial.org/materials.html  



Az kezdeményezések következtében a hivatalos kommunikáció szerint 2020-ig 500 közepes méretű erőmű megépítése kerülhető el. A projektek finanszírozásával kapcsolatban a megjelent híradások szerint kevés konkrétum hangzott el, mindössze az amerikai Energiaügyi Minisztérium 10 millió dolláros kötelezettségvállalása tűnik kézzelfoghatónak. E kötelezettségvállalás az első évre szól, és várhatóan később valamelyest növekszik. Annak fényében, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója, Nobou Tanaka szerint a globális szénkibocsátás 2050-ig történő megfelezéséhez 46 trillió dollárra lenne szükség, a felajánlás nagyságrendje megkérdőjelezi a kezdeményezések hatékonyságát.



A következő miniszteri konferencia megrendezésére 2011 tavaszán kerül sor az Egyesült Arab Emirátusokban. 





Dr. Tóth Attila



Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26