2024. július 22. hétfő Magdolna

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatója a gabonapiaci árakról

Agro Napló
A hazai piaci árak az év elejétől június közepéig takarmánykukoricánál jelentősebben emelkedtek, más gabonáknál stagnálás volt megfigyelhető. Az utóbbi hetekben az árnövekedés erőteljesebbé vált, a kukoricán kívül a többi gabona esetében is látványos árnövekedés történt. A kukoricaár erősödésében szerepet játszanak a világpiaci folyamatok (a világ kukorica készletei más gabonákkal ellentétben 2009/2010-ben is csökkennek), más gabonáknál a jelenlegi kedvezőtlen időjárás miatti esetleges terméskiesés és a forint gyengülése is az erősödés irányába hat. A hazai termelői gabonapiaci árak alakulását a következő grafikon tartalmazza.

 


Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet – országos átlagár

 

 

A piaci árak Európa-szerte tovább emelkednek. Az árak további alakulásában döntő szerepe lesz az európai aratási szezon alatti időjárási körülményeknek. A szakértők a vetésterületek és az eddigi időjárási viszonyok alapján egységesen az eddigi becsléseket tovább csökkentve a tavalyinál kisebb (kb. 280-285 millió tonnás) gabonatermésre számítanak Európában, a terméscsökkenés a vetésterület esése miatt az árpa esetében lesz a legerősebb.



Az utóbbi hetekben a hazai tőzsdei árak is igen erős emelkedést mutatnak. A következő táblázat az egy évvel ezelőtti, a múlt hónapi, valamint a jelenlegi tőzsdei árakat tartalmazza a legközelebbi lejáratokra.

 


Forrás: BÉT

 

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26