2024. július 22. hétfő Magdolna

Az őszi búza 84 százalékát már betakarították a gazdák

Agro Napló
Czerván György agrárügyekért felelős államtitkár nyilatkozott az Aratási Koordinációs Bizottság üléséről

 

Az őszi búza termőterülete több mint egymillió hektár az idén, és amennyiben az időjárás kedvező marad, akkor a hét végére befejeződhet az aratása - mondta Czerván György agrárügyekért felelős államtitkár az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülése után.



Czerván György hangsúlyozta, hogy a búzamennyiség fedezi az ország kenyérgabona- szükségletét. A hektáronkénti hozamok azonban területenként jelentősen eltérőek attól függően, hogy milyen volt az időjárás az adott régióban. A hozam átlagosan 3,8 tonna lesz hektáronként ebben az évben. Országosan összesen mintegy 3,8 millió tonna termés várható, melynek 84 százalékát már betakarították a gazdák.



Az államtitkár felháborítónak tartja a búza jelentős gombafertőzöttségéről szóló híreket és kijelentette, hogy azoknak „közük nincs a valósághoz”. Az ilyen sajtóhírek mögött spekulációs szándékok rejlenek.



A betakarítás eddigi adatai alapján az étkezési minőségű búza mennyisége bőven meghaladja az ötven százalékot.



Az őszi árpa aratásával gyakorlatilag végeztek a gazdálkodók. A hektáronkénti termésátlag 3,6 tonna, összesen 185 ezer hektárról került magtárakba a termés.



Összesen mintegy 1,79 millió hektár termőterületről 5,5-6,0 millió tonna kalászos gabona, repce és magborsó terem az idén az országban.



Az államtitkár elmondta, hogy a gazdálkodók által sürgetett közlekedési könnyítéseket az őszi betakarítási munkákra jogszabályi szinten rendezik. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a megnyugtató megoldáshoz több minisztérium együttműködése szükséges.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26