2024. július 22. hétfő Magdolna

Elfogadták a Mezőgazdasági és Halászati Modernizációs Törvényt Franciaországban

Agro Napló
A mai napon megjelent a francia Hivatalos Lapban, a Szenátus által 2010. július 13-án[1], 185 igen szavazattal, 152 nem ellenében elfogadott, Mezőgazdasági és Halászati Modernizációs Törvény. A javaslatot a jobboldali szenátorok támogatták, míg a baloldaliak az ellen szavaztak.

 

A részletes eredmények ide kattintva tekinthetőek meg. (Fontos látni, hogy a törvény kidolgozásához a Minisztérium széles bázist kívánt bevonni, így arra a termelői szférát, az élelmiszeripart, a kereskedelmet, a fogyasztókat, a környezetvédőket stb. képviselő mintegy 100 szervezet képviselőiből álló 5 munkacsoport alakult.)

A francia értékelés szerint e törvény igazán hatékony csak egy európai agrárpiaci szabályozással együtt lehet, amellett, hogy álláspontjuk szerint a jogszabály elfogadása mellett szükség van az európai versenyjog bizonyos szintű változtatására is.



A törvény négy fő célkitűzése:

• a mezőgazdasági termelők jövedelmének stabilizálása;

• a mezőgazdasági versenyképesség megerősítése;

• egy valós alapokon nyugvó élelmezésügyi politika létrehozása és

• küzdelem a mezőgazdasági területek további csökkenése ellen.

A termelői jövedelmek stabilitásának az adja a különös aktualitását, hogy a 2008-as 20 %-os átlagos jövedelemcsökkenést, 2009-ben további 34 %-os esés követte Franciaországban. E célból a termelők és a felvásárlók közötti viszonyban az írásbeli szerződések kötelező alkalmazását vezeti be a törvény. Mindez lehetővé teszi a gazdálkodónak, hogy a brutális változásokkal szemben védettséget élvezzenek, hiszen e szerződések több évre előre rögzítik a szerződés tárgyát érintő mezőgazdasági termékek mennyiségét és árát.



A szektor versenyképességének javítása és a termelők agrár-élelmiszeriparral és nagykereskedőkkel szembeni súlyának növelése érdekében a törvény megerősíti a termelői szerveződések és a mezőgazdasági szakmaközi szervezetek szerepét. Abból a célból pedig, hogy megállítsák a napi szinten mintegy 200 hektár terület mezőgazdasági termelésből való kiesését, a törvény értelmében minden egyes megyében létrehoznak egy speciális bizottságot, mely az egyes területek termelésből történő kivonása előtt véleményt kell majd, hogy adjon.



________________________________________

[1] A törvény-tervezetről a Nemzetgyűlés a Szenátust egy nappal megelőzően, július 12-én szavazott.



dr. Gúr Roland

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26