2024. július 22. hétfő Magdolna

Kritikus napok a Szajna vízminősége szempontjából

Agro Napló
A június végén és július első felében tapasztalható nagyon magas léghőmérséklet következtében a Szajna vizének hőmérséklete a párizsi szakaszon az átlagosnál sokkal magasabb, 24°C-os értéket is mutatott, miközben a vízhozam alig 80 köbméterre esett másodpercenként, ami kimondottan alacsony értéknek számít. A július 2-3-i zivatarok után a víz oldott oxigén-tartalma a 2mg/literes határértékhez közelített, aminél már komoly problémák jelentkeznek a halak légzésében.

 

A tömeges halpusztulás megelőzése érdekében a regionális szennyvízkezelő és vízminőség-védelmi társaság, a SIAAP levegőztető berendezéseket helyezett üzembe a Szajna kezelésébe tartozó szakaszán, elsősorban Rueil és Nanterre magasságában. A berendezések a vízben egy több kilométeres hosszon elnyúló, oxigéndúsabb sávot képeznek a vízben annak köszönhetően, hogy a sodrásnak köszönhetően az oxigén nem csak pontszerűen javítja a víz minőségét.



A szakemberek azt remélik, hogy ezzel nem csak a Szajna párizsi szakaszán élő mintegy háromtucat halfaj életminősége javul, de segít a teljes folyami ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Az oxigéndúsító berendezések gyakorlatilag úgy működnek nagyban, ahogy az akváriumi levegőztetők kicsiben, üzembe helyezésük attól függ, milyen oldott oxigén-tartalmat mérnek a folyóban lévő automata műszerek.



Működési elvüket szemléletesen mutatja be az innen letölthető brossúra 4. oldalán található ábra. A Szajnán található lélegeztető pontok (a narancssárgával jelölt helyeken) elsősorban a folyó párizsi szakaszát követően találhatók, ami elsősorban annak tudható be, hogy a víz minősége az agglomeráció ezen részén a legrosszabb





Somogyi Norbert TéT-attasé

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26