2024. július 22. hétfő Magdolna

Teljes az egyetértés a magyar és az ír miniszter között

Agro Napló
Fazekas Sándor 27-én délután találkozott Brendan Smith ír mezőgazdasági, halászati és élelmiszerügyi miniszterrel és Tom Moran miniszterhelyettessel.

 

A megbeszélésen mindkét fél hangsúlyozta, hogy Európának 2013 után is erős, közös agrárpolitikára van szüksége, amely megfelelően alátámasztott költségvetéssel rendelkezik.



A felek a jövőben is fontosnak tartják a Közös Agrárpolitika ( KAP) mindkét pillérét, a közvetlen agrárkifizetéseket és a vidékfejlesztésre szánt támogatásokat.



2011. január 1-jétől fél évig Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját. Fazekas Sándor tájékoztatta ír kollégáját az elnökségi felkészülésről, a lehetséges prioritásokról.



Brendon Smith felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós tagállamoknak eddig nem sikerült tudatosítaniuk a lakossággal, hogy a Közös Agrárpolitika nemcsak a gazdáknak fontos, hanem mindannyiunknak, hiszen a biztonságos élelmiszerellátás alapvető érdek.



Az ír miniszter elmondta, hogy mezőgazdaságuk döntően családi gazdaságokra épül, a termelők biztonságos, egészséges, fenntartható módon előállított termékkel látják el a fogyasztókat. Éppen ezért aggasztónak tartják az Európát elárasztó, Dél-Amerikából beáramló élelmiszereket, amelyek előállítására nem vonatkoznak az európai szigorú szabványok.



Hangsúlyozta, hogy az élelmiszerlánc-kereskedelemben olyan etikai kódexre van szükség, amely biztosítja, hogy a szereplők tisztességesen és méltányosan részesüljenek a haszonból.



A magyar miniszter egyetértett kollégájával és hozzátette: összeurópai érdek, hogy a vidék és vidék közötti különbségek kiegyenlítődjenek. Az új kormány kiemelt figyelmet fordít a vidék népességmegtartó képességének növelésére, a fiatal agárvállalkozók, a kis és közepes családi gazdálkodók támogatására. A tejpiaci válság ráirányította a figyelmet arra, hogy gyors, hatékony, rugalmas piacszabályozó rendszer kiépítésére van szükség. Biztosítani kell a gazdák jövedelmi stabilitását, különben elhagyják az ágazatot.



A tárgyaláson mindkét fél említést tett a klímaváltozás extrém hatásairól, a szélsőséges időjárásról és a rengeteg csapadékról. Fazekas Sándor tájékoztatta az ír minisztert, hogy Európai Agrárkár-enyhítési Alap létrehozására tesz javaslatot az EU elnökség alatt, amelyben számít az ír támogatásra.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26