2024. július 22. hétfő Magdolna

Miniszteri üzenet az ügyeskedőknek

Agro Napló
A vidékfejlesztési miniszter szerint ötletes emberek mintegy 13 féle zsebszerződés mintát dolgoztak ki. Fazekas Sándor azt üzeni az ügyeskedőknek: úgy módosítják majd a földtörvényt, hogy egyikből sem lesz semmi, jó üzlet pedig végképp nem.

 

- Az állam jó néhány nyugati országban is jelentős földvásárlási jogokkal bír – kezdi a beszélgetést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. - A legjobb példa erre Franciaország, ahol az állami földügynökség szinte korlátlan beavatkozási joggal rendelkezik. De vannak erre példák más országokban is, tehát nem rendkívüli dolog, ha az állam a földpiacon megjelenik és vásárol. Mi egy országleltárt készítünk, és amikor látjuk a szabad területeket, és azokat, ahol lejárnak a földbérletek, akkor ez lehetőséget nyújt arra, hogy a meglévő gazdaságokat kiegészítsük, illetve egyfajta demográfiai földprogramot indítsunk be. Az utóbbi a fiatal családi gazdálkodók, gyermeket vállaló családok részére teremti meg a vállalkozás beindításának lehetőségét.



- Az állami üzletnek lesznek-e kritériumai?



- Azt hiszem, hogy nincs két egyforma földterület, tehát mindegyiket egyenként kell megnézni. A fő szempont az, hogy a spekulációt, a zsebszerződéseket kiszorítsuk a földpiacról. Nincs az államnak olyan szándéka, nem is lehet, hogy a helyben lakó gazdák, az ott termelők elől vásároljon fel földet, nem ez a cél.



- Ön jogászember. A zsebszerződésekről annyi mindent hallani. Elmondaná, hogy az állami földvásárlási elsőség hogyan nehezíti a zsebszerződést kötöttek helyzetét?



- Egy jogállam nem ismerheti el a zsebszerződéseket soha legálisnak, a zsebszerződés, az semmis. Hogyha mondjuk, egy adott földparcellát elad a tulajdonosa, vagy haszonbérbe ad nem mezőgazdasági vállalkozással foglalkozó magánszemélynek, akkor valószínű, hogy valamilyen mögöttes ügylet - például egy külföldi vevő - húzódik meg a háttérben. Ilyen esetben az állam az elővásárlási joggal közbe tud lépni, és akkor a mögöttes vevő nem jut hozzá a földhöz. Én innen is azt üzenem az ügyeskedőknek, hogy teljesen felesleges próbálkozni zsebszerződéssel, nem lesznek tulajdonosok sosem.



- Mi lesz az osztatlan közös területekkel?



- Először is pontosan, tisztán kell látni azt, hogy egy-egy osztatlan részarány-tulajdonnál, közös tulajdonnál mi a helyzet. Ez egy nagyon nagy teher, amit a földmérés és különböző eljárásokon keresztül lehet feloldani. Annak az agrárprogramnak, amit év végéig szeretnénk kidolgozni, ez is része lesz, s megoldjuk a föld részarány-tulajdonok problémáját – mondta befejezésként a miniszter.

 

 

Forrás:Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26