2024. július 22. hétfő Magdolna

Nem szabad eladni a kombájn alól

Agro Napló
Érdemes kivárni a búzapiacon, aki be tudja tárolni a gabonáját, később jobb árat kaphat érte.

 

A közepesnél rosszabb minőségű, és a megszokottnál kevesebb búzát várnak Hajdú-Biharban. A gazdák többsége tanácstalan: nem tudják, hogy várjanak az értékesítéssel, vagy adják el mindjárt a gyenge termést.



Nagyjából 65 ezer hektárról kell betakarítani az őszi búzát Hajdú-Biharban. Az általunk felkeresett hajdúöszörményi szövetkezetnél négy munkagép dolgozik napok óta, folyamatosan. Munka van bőven, hiszen 1500 hektáron vetettek búzát. A betakarított termés 90 százaléka étkezési minőségű, a mennyiség azonban hektáronként legalább fél tonnával kevesebb lesz a szokottnál. A megyében szinte üresek a raktárak, összesen 1,2 millió tonna terményt tudnak elhelyezni bennük a termelők.



- A gazdák próbálják betárolni a búzát, és amikor jobb piaci körülmények vannak, akkor magasabb áron értékesítsék – tanácsolja Harsányi Antal, a Hajdú-Bihar megyei MgSzH főigazgatója. - A kisebb gazdálkodók nyilván nem rendelkeznek olyan saját tárolókapacitással, ahová hosszabb ideig, nagy mennyiségben elhelyezhetik a termést. De vannak a megyében jó példák, a gazdák által létrehozott szövetkezetek, ahol megoldották a közös tárolást és szárítást.



A hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet tárolókapacitása meghaladja a 18 ezer tonnát. Egyelőre nem értékesítenek, vevő még nincs, mindenki csak érdeklődik, tudtuk meg Barkó István főagronómustól.



- Azonnal eladni nem szabad a búzát, mert aki a kombájn alól eladja, az kapja a legalacsonyabb árat. Nekünk van tárolókapacitásunk és megvárjuk a legjobb ajánlatot. Jelenleg a takarmánybúza tonnája 28 ezer + áfa, az étkezésié pedig 30-32 ezer forint. Az árak a későbbiek folyamán még emelkedhetnek, de lényegesen nem változnak.



Barkó István legfeljebb 10 százalékos áremelkedésre számít. Ha ez be is következik, még akkor sem érik el a tonnánkénti 40 ezer forintos árat, ahol szerinte már nyereség is lenne a búzán. A szövetkezetnél egyébként úgy döntöttek, hogy ezután jóval kisebb területen vetnek majd búzát, inkább a kiszámíthatóbb jövedelmet ígérő repce és napraforgó termelésére állnak át.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26