2024. július 22. hétfő Magdolna

Szántóverseny sajtótájékoztató

Agro Napló
A 2010. évi hazai és nemzetközi szántóversenyekről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Szántóverseny Szövetség a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kerekedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. A 350 nappali tagozatos és 250 fős felnőttképzést megvalósító iskola fő erőssége a dísznövény kertészet, de bőven található az OKJ szerinti szakmák széles választékából is.

 

A helyszín kiválasztásának okaként Soós Sándor, az MSzSz titkára, s a rendezvény levezetője elmondta, hogy az Országos Döntő rendezője is az iskola lesz, társulva a székesfehérvár-kisfaludi Aranybulla Mg. Zrt.-vel, amely a területet biztosítja. A bevezetőből megtudtuk azt is, hogy a nehéz gazdasági év rányomja bélyegét a rendezési szándékra. A pénzszűke –és sajnos helyenként az emberi tenni akarás- korlátai olyan korábbi, sorozatos szántóverseny rendezők visszalépését jelenti, mint Jászkisér, Hajdúböszörmény, vagy Farmos és Kistelek.

 

Turcsányi Sándorné iskola igazgató arról is beszámolt, hogy egy országos méhészeti kiállítással és kisebb-nagyobb programokkal szeretnék emlékezetessé tenni az eseményt. Ennek megvalósítása elsősorban a régióban jelenlévő intézmények, vállalkozások, és magánemberek segíteni tudásától függ nagymértékben. A szántás elméletéről és gyakorlatáról tartott rövid ismertetőt Jóri István, az MSzSz elnöke, amelynek során számos érdekességre is kitért. Ezt követően L. Simon László a térség országgyűlési képviselője, ill. a megyei oktatási bizottság vezetője szólt a megjelentekhez. Örömmel üdvözölte a szántóverseny megrendezését, és ígérete szerint figyelemmel fogja kísérni az eseményeket, melyeken személyesen is jelen lesz, sőt indul a II. Országos Ekevas Hajító versenyen is. A parlament kulturális és sajtóbizottságának elnökeként pedig arra kéri a médiát, hogy az alkalom súlyának megfelelően informálja az olvasókat, s médiatámogatóként vállaljanak szerepet a mozgalom népszerűsítésében is.

 

„Meghívtam a vidékfejlesztési miniszter urat is a döntőre, aki visszaigazolta a tárca részvételét. Lokálpatriótaként persze azt is szeretném, ha a Mezőföldre kicsit jobban odafigyelne az agrárlobbi, mert nagyon erős jelenleg az alföldi jelenlét. A szántásról csak annyit, hogy a 65 ha gyömölcsösömben, és a 12 ha szőlőmben elsősorban a tárcsa a használatos, de például a jövő héten 2 ezer négyzetmétert fogok felszántani eper alá (pont egy kiskategóriás versenyparcella mérete – a szerk. megj.). Szántani nekem is tanulnom kell még, úgy hogy jövök a döntőre is. Örülök az iskola szerepvállalásának, s mivel rálátásom van a kiváló szakmai munkára, biztos vagyok benne, hogy sikeres rendezéssel találkozhatnak az idelátogatók.”- mondta befejezésképpen, s ismételten minél nagyobb sajtó hírverést kért az eseményhez.



A nemzetközi versenyprogramból a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően már áprilisban lezajlott az 57. Szántó Világverseny Új-Zélandon, ahol sikeresen szerepelt a magyar csapat. Sajnos a szeptember 22-23-i írországi Európa Bajnokságon viszont nem lesz indulónk. A hazai versenynaptár az alábbiak szerint alakul:

Regionális Versenyek

2010. augusztus 14 (szombat), Siófok; Dr. Bella László 20/563-8406; lszl.bella@gmail.com

2010. szeptember 04 (szombat), Baktalórántháza; Nyeste Ferenc 30/338-2226; nyeste.ferenc@freemail.hu

2010. szeptember 04 (szombat), Sárbogárd; Lajtos János 30/520-2552; lajtosj@gmail.com

2010. szeptember 10 (péntek), Kaposvár; Torma Sándor 20/361-7045; mgszki@vipmail.hu

 

Országos Döntő

2010. szeptember 18 (szombat), Velence-Székesfehérvár-Kisfalud

Turcsányi Sándorné 30/600-9177; igazgató@entz.hu

Dr. Soós Sándor 70/414-9006; agrindex@gmail.com





Minden helyszínen számos kiegészítő szakmai, kulturális és szórakoztató program várja az érdeklődőket, amelyekről a fent megjelölt helyi rendezők adnak bővebb tájékoztatást; náluk lehet a verseny részvételével kapcsolatos feltételekről is informálódni. Örömmel jelentjük, hogy végre elkészült az a honlap is, amely a szántóversenyekről és a szántás körüli tudnivalókról tájékoztat. Vidovocs Balázs a BME tanársegédje mutatta be a honlapot, amely egyelőre a http://www.gt3.bme.hu/szantoverseny/ alpontban érhető el. Itt olvasható a rendezésre vonatkozó pályázati felhívás is. Tovább folytatják a weboldal fejlesztését, s a végleges domain név regisztrációját is tervezik.



drosso

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26